ACTIVITAT SUSPESA
FILMOSOFIA. Tertúlia de cinema i pensament
Dersú Uzalà (1975) del dir. Akira Kurosawa

Tertúlia dinamitzada per Joan Méndez

Presentació: Guanyadora l’any 1975 de l’Oscar a “Millor pel·lícula de parla no anglesa”, el film, dirigit per Akira Kurosawa, s’inspira en la novel·la del mateix títol publicada gairebé mig segle abans per  l’explorador rus Vladimir Arséniev. En el seu relat, Arséniev dona compte de les seves expedicions militars per l’extrem orient de Rússia, tal vegada que explica com conegué un caçador natiu anomenat Dersú Uzalà, la manera d’entendre la vida del qual deixà en ell una petjada important.

En Dersú Uzalà mostra un respecte extraordinari per la natura, des de les seves conviccions animistes. Atribueix voluntat tant al foc com al vent, el riu, els arbres, les muntanyes o els animals. Per a ell, tot està dotat de vida, i, per tant, mereix un tracte respectuós i demana que en tinguem cura. Al principi i durant bona part de la narració veiem que els soldats que acompanyen l’expedició tendeixen a burlar-se del Dersú, qui els sembla ridícul per com parla de les forces de la natura, doncs es refereix a elles com si fossin persones. Al temps, però, aniran descobrint la profunda saviesa d’aquell vell caçador que, amb els seus coneixements, els salvarà en més d’una ocasió d’una mort certa.

Activitat gratuïta.
* Si no disposeu ja del film, la biblioteca posa a la vostra disposició diversos exemplars demanats en préstec interbibliotecari. El cost és de 1,50€.

També podeu visualitzar aquesta pel•lícula a la plataforma eBiblio.

 

Comparteix-ho...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email