Instituts: suport a l’aprenentatge

TREBALL DE RECERCA

Oferim a petició dels instituts sessions informatives de com documentar-se per tirar endavant un treball de recerca. En aquestes sessions parlem dels recursos per buscar el tema del treball, decidir què en volem saber?, llistar les paraules clau, buscar a les biblioteques, buscar en els cercadors generalistes, trucs per afinar més en la nostra cerca a Internet, operadors boleans, avaluar una pàgina web, Buscar en cercadors acadèmics,  i per acabar, com citar la bibliografia.
Aquí us deixem el dossier que hem preparat

 

LES LECTURES DELS INSTITUTS
Cada curs escolar revisem i actualitzem la llista de llibres recomanats i obligatoris dels Instituts de Cardedeu – instituts Sui, Raspall i Pla Marcell-. De cada títol podreu trobar més d’un exemplar. Podeu comprovar-ne la disponibilitat al Catàleg Aladí .
Si el que necessiteu està en una altra biblioteca, podeu desplaçar-vos-hi. Recordeu que el carnet de la Biblioteca de Cardedeu us serveix per a fer préstec a totes les biblioteques municipals de Catalunya. També podeu demanar en préstec interbibliotecari un llibre d’una altra biblioteca. Heu de preveure que triga d’una setmana a deu dies en arribar a la biblioteca de destí. Aquesta gestió només la podeu fer des del taulell d’informació de la Biblioteca. Recordeu que si us cal qualsevol aclariment, podeu contactar-nos al 938 711 417 o per mail:  b.cardedeu.mv@diba.cat o a la Biblioteca mateix en l’horari habitual. Teniu també, la plataforma de préstec virtual ebiblio des d’on podeu fer préstecs de llibres i llegir-los al vostre aparell electrònic.

 

CURS: QUÈ ÉS UN ÀLBUM IL·LUSTRAT?
És una obra d’art, un gènere narratiu diferenciat en què l’autor (o autor i il·lustrador) estableix una relació d’interdependència entre la il·lustració i el text per a la construcció d’un significat, un missatge enginyós destinat a un lector que el rebrà de manera lúdica. En aquestes sessions proposem als alumnes conèixer aquest gènere literari de cara a realitzar-ne un. Les sessions poden variar depenent del projecte de cada centre. Cal una reunió prèvia entre el personal de la biblioteca i els/les responsables del centre per concretar objectius i durada del projecte.
Una primera sessió consta en visitar la biblioteca i veure on trobar aquests llibres dintre de l’espai i descobrir que potser, la idea de que el seu públic és únicament infantil, és errònia. A les següents sessions, més pràctiques, descobrirem com articular un text i quines haurien de ser les seves qualitats i fonaments per poder funcionar en aquest tipus d’obres. També, treballarem la il·lustració i la narrativa visual. És a dir, quines particularitats ha de tenir la imatge en quant a registres de mida, posició, colors i tècnica, etc.

INFOGRAFIES

  1. Fer-se el carnet de la Biblioteca