ESO i Batxillerat

La Biblioteca ofereix als instituts de Cardedeu un seguit de propostes vinculades a la literatura, la lectura i la informació adequades al moment d’aprenentatge dels alumnes.

Organització: limitem les visites a 2 grups per cicle. El professorat haureu de decidir quin curs pot beneficiar-se de les propostes. Per concertar una visita amb els alumnes podeu enviar un correu a l’adreça: b.cardedeu.mv@diba.cat. Us demanem que les peticions per a les activitats ens arribin a través de la direcció de l’escola o d’una única persona que us representi.

Inscripcions: del dilluns 3 d’octubre fins divendres 7 d’octubre, amb la finalitat de donar temps a tots els equips escolars a participar a les activitats. Un cop tancat el període podreu solicitar altres dates que hagin pogut quedar lliures. Els grups no poden ser més grans de 25 persones

Calendari d’activitats: d’octubre a maig. Les visites a la biblioteca es faran els dimarts i els dijous al matí dins la franja horària de 10 a 14 h. Enguany limitarem l’aforament de grups de la següent forma:

Primer cicle d’ESO: 2 grups per escola
Segon cicle d’ESO: 2 grups per escola
Batxillerat: 2 grups per escola

PRIMER CICLE DE L’ESO (Es podrà triar entre tres activitats)

Introducció a la ficció digital

Descobrirem les propostes actuals del món digital que queden al marge de les multinacionals. On trobar altres tipus de ficcions digitals i/o vídeo-jocs. Altres formes de gaudir dels dispositius com ara ordinadors, tauletes o mòbils. Propostes que fan pensar o que busquen el factor lúdic, però d’una manera més creativa i sorprenent; propostes com ara Plug&Play, Kids o A duck has an adventure, Prometeus o els jocs de l’Octavi Navarro, per exemple.

Llegir novel·la – Llegir còmic: recomanacions lectores

Una conversa distesa sobre què llegim i què ens agrada. Les coses que podem descobrir i les que coneixem. La biblioteca us farà un recull de títols que creiem que us poden agradar entre els que segur n’hi haurà joies per descobrir. També descobrirem on es poden trobar dites propostes a la biblioteca i com fer-ho per trobar recomanacions.
Però també volem escoltar el que han de dir els joves, que en pensen, quina realitat literària tenen a l’abast i llegeixen.

El joc dels detectius

Objectiu: fomentar la lectura de gènere policíac i negre entre infants i joves d’una forma lúdica, així com el coneixement del fons existent a la biblioteca. A més, es pretén descobrir els rols de gènere dintre d’aquest tipus de literatura, generant reflexió, debat i el foment del treball en equip.
Metodologia: es presentarà al grup classe l’exposició del Fons CLUB D’INVESTIGACIÓ de llibres de gènere detectivesc i farem partícips als alumnes del coneixement del gènere, què en saben, què coneixen, etc. Després, el grup es dividirà en petits equips que rebran una missió de descoberta d’alguns títols, personatges, etc. per l’espai de la biblioteca, fent servir tècniques clàssiques d’investigació. Quan tots els equips hagin finalitzat la missió es posarà en comú l’experiència.
Durada de la sessió: 90 min.

SEGON CICLE DE L’ESO (Es podrà triar entre dues activitats)

Vull llegir còmic! Què trio?

Una conversa distesa sobre què llegim i què ens agrada. Les coses que podem descobrir i les que coneixem.
La biblioteca us farà un recull de títols que creiem que us poden agradar entre els que segur n’hi haurà joies per descobrir. També descobrirem on es poden trobar dites propostes a la biblioteca i com fer-ho per trobar recomanacions.
Però també volem escoltar el que han de dir els joves, que en pensen, quina realitat literària tenen a l’abast i llegeixen.

Visita guiada a la Biblioteca

Recorregut per les diferents sales de la biblioteca per descobrir quins misteris contenen i de quins espais poden gaudir per llegir. Parlem de com ser-ne usuari, què vol dir fer un préstec, una reserva, un préstec interbibliotecari… Aprofitem per recomanar diferents lectures segons el seu esperit lector.

BATXILLERAT

Buscar informació per al treball de recerca

Sessió orientativa per al treball de recerca: triar el tema de la recerca, llistar les paraules clau, buscar informació a Internet, als catàlegs de biblioteques i a les biblioteques públiques, buscar en cercadors generalistes, trucs per afinar més en la nostra cerca a Internet, avaluar una pàgina web i, per acabar, com citar la bibliografia consultada al final del treball.

 

A més, heu de saber tenim:

Lectures d’instituts

Cada curs escolar revisem i actualitzem la llista de llibres recomanats i obligatoris dels Instituts de Cardedeu (El Sui, Raspall i Pla Marcell). De cada títol podreu trobar més d’un exemplar. Podeu comprovar-ne la disponibilitat al Catàleg Aladí.