Col·lecció local

Col·lecció local


La col·lecció local d’una biblioteca aplega tots els documents que fan referència a l’àrea territorial on és ubicada. A Cardedeu dins l’àrea de la Col•lecció Local recollim material referent a Cardedeu i, per extensió el Vallès Oriental, La Col·lecció local s’agrupa en tres bloc bàsics:

Fons Local

És el fons imprès i editat també manuscrit, de llibres i altres documents (vídeo, DVD, música,…) que tenen en comú informar sobre temes relacionats amb Cardedeu i la seva comarca: la seva gent, la població, la història del municipi, etc. També dins aquest concepte de fons bibliogràfic cal incloure els articles de revista que fan referència a Cardedeu i rodalies. Des de la Biblioteca cataloguem els articles més rellevants de les publicacions locals: Programa de la Festa Major, Programa de la Fira de Sant Isidre, Programes de les festes de barri, Missatge, Monografies del Montseny, Revista d’Aquí, Vallesos, etc.

Com puc accedir-hi?
Gran part d’aquest fons és de lliure accés i disponible per préstec, ho trobareu a la primera planta de la Biblioteca. Val a dir que hi ha una petita quantitat de documents que estan desats al magatzem amb la finalitat de preservar-ne la seva conservació. Tot el fons bibliogràfic (llibres, manuscrits, articles de revista, DVD i vídeos i CD) està catalogat al catàleg col·lectiu Aladí Podeu guiar-vos amb aquest índex de temes.

Arxiu de premsa

Des dels seus inicis (1957) la Biblioteca ha recollit notícies que feien referència a Cardedeu i publicades a diaris d’abast general (La Vanguardia, El Correo Catalan, etc)i d’abast comarcal (Estilo, Vallés, etc.). La recopilació de notícies era molt habitual a les biblioteques, ja que suplia la manca de publicacions d’àmbit local; a Cardedeu, a més, teníem el senyor Pere Comas a qui la Vanguardia i la Revista del Vallès li publicava els quadres meteorològics i altres articles d’interés general i divulgatiu. L’ideal serà, en un futur, tenir aquesta documentació digitalitzada i desada en una base de dades d’accés obert.

Com puc accedir-hi?
L’arxiu de premsa no és de lliure accés, per aquest motiu, cal que ens aviseu si el voleu consultar. El contingut de l’arxiu de premsa no és consultable des del catàleg col·lectiu “Aladí”. Per fer-vos una idea de les carpetes i subcarpetes podeu obrir aquest quadre de classificació  de l’arxiu de premsa.

Hemeroteca

L’hemeroteca recull les revistes i diaris que s’han editat al municipi al llarg de la història. L’objectiu és preservar-lo per als estudiants, historiadors o investigadors de la història del municipi. Actualment conté 78 títols (400 exemplars) de revistes editades o publicades a Cardedeu per associacions de veïns, entitats culturals, estudiants i escoles, associacions de pares, clubs esportius, grups religiosos, el comerç, grups polítics i l’administració local. El títol més antic és la revista L’Imparcial, editada per Cardedeu Avui i Sempre, l’any 1932.

Com puc accedir-hi?
L’hemeroteca no està a lliure accés, si voleu consultar-la cal que ens aviseu. Per veure’n el contingut podeu obrir aquest llistat de títols. També des del Catàleg Col·lectiu Aladí podeu buscar per paraula clau: “Cardedeu Revistes