Desconeguts de David Lozano

En aquesta ocasió parlarem d’un títol que ha estat, molt justament, destacat amb el premi Edebé de Literatura Juvenil d’aquest mateix any 2018. Parlem de Desconeguts, obra de David Lozano. Aquest autor també va guanyar el Premi Gran Angular de literatura juvenil al 2006 amb Donde surgen las sombras, va quedar finalista al Premi Hache amb Herejía i també va quedar finalista al Premi Edebé anteriorment amb El ladrón de minutos. A més a més, David Lozano és l’autor de la saga de literatura de fantasia gòtica La puerta oscura. Per tant, estem davant un autor amb experiència i saber fer en el camp de la literatura juvenil. I això, es nota. I es nota molt.

El llibre que avui recomanen és la història d’una cita a cegues entre La Laura i en Wilde. Els dos s’han conegut per Twitter i la novel·la arrenca just quan arriben al lloc on es veuran per primera vegada cara a cara, després de dos mesos de llargues converses, bromes i confidències per les xarxes socials. Però al mateix temps que els dos protagonistes seuen un davant de l’altre, la troballa d’un cadàver a l’altra punta de la ciutat guarda relació sens dubte amb la parella protagonista… Així, Desconeguts intercala amb una facilitat envejable capítols del sopar, on la Laura i en Wilde es van mostrant als ulls de l’altre com són realment (o com els agrada que els altres els percebin…) amb altres capítols a contrarellotge on la inspectora Irene Castell intenta per tots els mitjans descobrir la identitat i els motius que expliquen aquell cadàver trobat en un barranc…

Ambdues històries avancen amb rapidesa, ja que tota l’acció que narra el llibre té lloc en una única nit. De fet, tot avança tan ràpidament que dóna la sensació que la història passa en temps real. D’altra banda, els diàlegs estan escrits amb una precisió sorprenent, i els capítols són força curts. L’autor de Desconeguts ho fa tot molt bé: tot encaixa a la perfecció. Tots els misteris i totes les teories sobre qui enganya realment a qui es van succeint pàgina rere pàgina. Així, quan agafis entre les teves mans aquest llibre, aniràs a dormir tard. Només un exemple sobre això mateix: qui escriu aquesta recomanació va ser incapaç de reenganxar Netflix fins que no va acabar l’última pàgina d’aquesta novel·la tan trepidant.

Així doncs, des de la vostra biblioteca no podem més que recomanar si o si la lectura d’aquesta història d’amors que comencen, crims, sospites, dues cares i intencions ocultes… Per què no cal més motiu que voler gaudir per deixar-se atrapar per aquesta història merescudament premiada. Queda dit!