Juguem amb els contes!

Cicle inicial -1r curs-

Objectius: donar a conèixer als infants les rondalles com a històries universals i de transmissió oral. Fomentar la narració oral, la narració en grup, la transgressió imaginativa i el joc creatiu amb els referents establerts.
Metodologia:  explicarem un conte que tingui com a referent els contes tradicionals però hi jugui d’una manera creativa (veure bibliografia) i reflexionarem una miqueta sobre les característiques d’aquests tipus de contes. Tot seguit, per grups, oferirem una capsa d’un conte per descobrir en petits grups,  els proposarem d’obrir-la i estendre la base i treure tots els elements que hi ha dins. Identificar-los i… jugar! Cadascú pot ser un personatge, o triar ser el narrador…
Proposarem als mestres i acompanyants d’anar llegint als diferents grups el conte de la capsa corresponent, perquè els infants vagin recreant l’acció. Intentarem que ells mateixos s’autogestionin i observarem per si cal intervenir per proposar alguna idea, o resoldre algun conflicte.

Proposta per a l’aula: Els proposarem de fer les seves pròpies capses de contes.
Requisits previs per a la sessió: Haver llegit o explicat els contes clàssics: La bella dorment, La caputxeta vermella, El gat amb botes, o haver fullejat un llibre de contes il·lustrat.
Durada de la sessió: 1h
Nombre d’alumnes: un grup classe

Bibliografia
Yarlett, Emma. Ñac-ñac el monstruo comelibros. Madrid: Bruño, 2016
Stein, David Ezra. La gallineta xerrapeta. Barcelona: Joventut, 2012.
Rodari, Giani, Cantone, Anna Laura. L’Alícia Patapam en els contes. Barcelona : Lumen, 2006