Filosofia per a infants (Grup 1: per als petits de 7 a 9 anys)

Amb els més petits tractarem preguntes, temes i reflexions adequades a la seva edat. Intentarem definir què és l’amistat, l’amor, la por, la justícia, el bé i el mal, etc. Projectarem curtmetratges, llegirem capítols de llibres de la biblioteca, recomanarem pel·lícules i farem moltes dinàmiques de joc.

A càrrec de: Judith Méndez.

Calendari: dimecres 20 de febrer a les 17h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: Aforament limitat. Pregunteu a la biblioteca.

Públic: infants de 7 a 9 anys.

 

 

Filosofia per a infants (Grup 2: per infants +10 anys)

Amb els infants més grans tractarem preguntes, temes i reflexions adequades a la seva edat. Intentarem definir què és l’amistat, l’amor, la por, la justícia, el bé i el mal, etc. Projectarem curtmetratges, llegirem capítols de llibres de la biblioteca, recomanarem pel·lícules i farem moltes dinàmiques de joc.

A càrrec de: Judith Méndez.

Calendari: dimecres 27 de febrer a les 17:00h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: Aforament limitat. Pregunteu a la biblioteca.

Públic: infants de 10 anys i endavant.

 

 

EXPERIMENTIA: Gargots il·lustrats (Taller artístic familiar)

Sinopsi: Una taca a l’atzar, unes ratlles creuades, un esbós, una empastifada de colors… poden convertir-se en un camell, un paisatge, un cotxe de carreres o un pi. Divertit taller per deixar escapar la imaginació i crear imatges inesperades a partir de gargots previs.
Només us caldrà seguir les instruccions de l’Alba Marina i passar una estona divertida pintant en grup coses increïbles!

A càrrec de: Alba Marina Rivera.

Calendari: dijous 21 de febrer de 17:30 a 19:00.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora i mitja aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: taller per a famílies amb criatures majors de 4 anys. Màxim de participants: 13 famílies.

L’Alba Marina Rivera és una il·lustradora increïble! Mireu les seves obres aquí.

 

Hora menuda: Amb olor de xocolata

Sinopsi: Ai la xocolata, què bona és! El seu aroma ho omple tot! Fins i tot els contes!

A càrrec de: Mercè Rubí.

Calendari: dijous 14 de febrer a les 17:30h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: Per a famílies amb infants de P3 en endavant

 

Once upon a time… Spot goes to the circus

Aquest febrer escoltarem el conte: Spot va al circ en anglès. Acompanyeu aquest gosset a les seves aventures i trapelleries!

Calendari: dilluns 25 de febrer a les 17:30h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat a 25 infants.

Públic: Per a famílies amb infants de P4 en endavant.

 

Traç, tertúlia de còmic: V de Vendetta d’Alan Moore i David Lloyd

Sinopsi: Considerat un dels grans èxits en el món del còmic i una de les obres més personals dels creadors Alan Moore i David Lloyd, V de Vendetta és una horrible i poderosa història sobre la pèrdua de llibertat i d’identitat en un món fred i totalitari.

Aquesta impactant història té lloc en una Anglaterra imaginària lliurada al feixisme, i captura tant la sufocant naturalesa de la vida en un estat policial i autoritari com el poder redemptor de l’esperit humà que es rebel·la contra la seva opressió. Dotada de gran claredat i intel·ligència, V de Vendetta ofereix una inigualable profunditat en la caracterització i versemblança d’aquest indestructible relat d’opressió i resistència.

A càrrec de: Sergi Portela.

Calendari: dijous 28 de febrer a les 19h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del còmic).

 

Menjamots: D’aquí no passa ningú de Bernardo Carvalho

Sinopsi: Hi havia una vegada un general que volia ser l’heroi d’una història. Però per tal que algú es converteixi en heroi d’una història, cal que faci alguna cosa que mereixi aquest honor: afrontar els perills amb coratge, atrevir-se a actuar quan es creu que s’ha de fer… i altres tants exemples que podríem donar.

Malgrat això, el general d’aquesta història pensava que el camí més directe per convertir-se en heroi era aparèixer en un llibre. Fins i tot sense fer res d’especial. El general tenia un exèrcit de guàrdies que l’obeïa al peu de la lletra. Complien totes les ordres, fossin les que fossin. Un dia el general va prendre una decisió… Ben absurda, és clar!

  • Premi Nacional de Còmic 2015 Portugal – Millor il·lustració d’àlbum infantil (autor portuguès).
  • Selecció “Els millors llibres per a nens del 2015” (Bienalle dei Ragazzi).
  • Llibres altament recomanables FNLIJ Brasil 2016.
  • Selecció de llibres no convencionals més sorprenents per a nens 2016 (School Library Journal).
  • Premi Liberisliber Xic 2017 de la fira d’editorials independents Liberisliber de Besalú (Girona).

Calendari: dijous 28 de febrer a les 17.30h.

Durada: 1 hora aprox.

Públic: infants de 2n a 4t de primària.

 

Filmosofia: tertúlia de cinema i pensament: La caza (1966) del dir. Carlos Saura

Sinopsi: Com funciona la mecànica de la violència? Quines són les lleis biològiques, psicosocials i ambientals que expliquen que, en un determinat moment, l’agressivitat humana es dispari –mai millor dit atenent a la pel•lícula-, fins el punt de considerar que la vida dels individus que ens envolten ja no és un valor respectable, sinó quelcom insignificant i molest? És la defensa de la pròpia dignitat, o potser la venjança per haver patit una humiliació, o més aviat el voler compensar alguna frustració i satisfer la pròpia ràbia, el que empeny als éssers humans a actuar vers els altres, com a autèntics llops?

La pel•lícula La caza de Carlos Saura és una de les obres mestres de la història del cinema espanyol. Resultà guanyadora de l’Ós de Plata al millor director en el Festival de cinema de Berlín al 1966, i reberen diversos premis pel seu excel•lent treball en el film l’actor Alfredo Mayo i el director de fotografia Luis Cuadrado.

La caza va ser rodada en blanc i negre durant quatre setmanes del mes d’agost de 1964 en mig d’un camp desèrtic a Seseña (Toledo), amb una temperatura asfixiant. Aquests dos elements, l’espai nu i la intensa calor, disputaran el protagonisme del film als quatre personatges que es troben allà, per dur a terme una jornada de cacera de conills. El grup de caçadors està integrat per tres homes de mitjana edat (José, Paco y Luis) i un jove acompanyant (Enrique), que és família del Paco. Han quedat en un vedat que és propietat del José, un terreny on es dóna la circumstància que els tres adults havien combatut durant la guerra civil defensant el bàndol franquista.

Les seves converses ben aviat ens aniran mostrant que la seva aparent amistat inicial en realitat es mou per interessos particulars, i que qui més qui menys recela dels altres i té comptes pendents per diversos motius. Van bevent, van parlant, el paisatge és monòton, no apareixen conills, comencen a fer-se alguns retrets… I la calor es va tornant cada cop més sufocant i insuportable. Una calor que ens recorda la que devia patir Meursault, el protagonista de L’estranger, la primera novel·la de l’Albert Camus, publicada al 1942.

Sovint s’ha vist en aquest film una gran metàfora de la Guerra Civil. El propi director ens confirma aquesta intencionalitat, alhora que afegeix que no era l’única que perseguia. És un retrat del seu temps, però també de la condició humana en general. Com diu Carlos Saura, el que mostra la pel·lícula és, sobretot, l’enfrontament de quatre persones entre si”.

A càrrec de: Joan Méndez.

Calendari: divendres 22 de febrer a les 18h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del film).

 

Píndoles d’escriptura: diàlegs (2ª sessió)

Escriure diàlegs literaris requereix tècnica. No és el mateix una conversa de bar o una discussió telefònica a la vida real que sobre el paper. Quan parlem divaguem, quequegem, ens tallem els uns als altres, etc. Per això, si transcrivíssim els diàlegs de manera literal, sonarien avorrits, buits i sense vida. En aquesta sessió s’ensenyarà a escriure diàlegs que semblin naturals però que a la vegada siguin concisos i representatius dels personatges que els verbalitzen.

A càrrec de: Albert Pijuan.

Calendari: dissabte 16 de febrer de les 10 a les 13h.

Cost: 24€.

Durada: 3 hores aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: adult.

 

Tertúlia literària: Viatge d’hivern de Jaume Cabré

Sinopsi: Schubert, Bach, Rebrandt, el conjunt de catorze contes de Jaume Cabré viatja per una Europa capaç de generar les més superbes obres d’art i l’infern de Treblinka. Amor i devastació, crims i art, cosits amb una trama implacable que tanca el conjunt en un cercle perfecte.

A càrrec de: Raimon Portell.

Calendari: dimecres 13 de febrer a les 20h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del llibre).

 

Menjamots: L’ós blanc de Jackie Morris.

Sinopsi: Fa molts i molts anys, els animals vivien en harmonia amb la terra. Un petit ós polar, que ha perdut la seva mare, és trobat per un caçador i la seva dona. Li tenen cura i s’arrauleixen en pells de foca, li canten les cançons del gel dels grans óssos blancs… Narració inspirada en una llegenda inuit.

Calendari: dijous 31 de gener a les 17.30h.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: en aquests moments, totes les places estan ocupades. Si desitgeu assistir-hi, si us plau, contacteu amb el personal de la Biblioteca per veure la llista d’espera.

Públic: infants de 2n a 4t de primària.

 

Once upon a time… Little Red Riding Hood

Aquest gener redescobrirem el clàssic La caputxeta vermella en anglès. Voleu saber com diu el llop allò de: bufaré, bufaré, i la casa volaré en la llengua de Shakespeare?

Calendari: dilluns 28 de gener a les 17:30h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat a 25 infants.

Públic: Per a menuts a partir de P4.

 

Filmosofia: tertúlia de cinema i pensament: Fences (2004) del dir. Denzel Washington

Sinopsi:Fences” significa mur o tanca, per tant, allò que marca una separació, una frontera, un límit entre un dins i un fora. Per tant, entre un nosaltres i un els altres, amb els quals no ens reconeixem, car llur diferència se’ns fa incòmode i incomprensible, intolerable i perillosa. Lluny d’acceptar la possibilitat de conviure plegats en “un món comú”, seguint la terminologia de la Marina Garcés, el racisme, la xenofòbia i el supremacisme es caracteritzen per configurar-se des de la confrontació i la intolerància. Quines poden ser les claus per superar els prejudicis que les retroalimenten per tal d’aconseguir crear societats no només multiculturals sinó també interculturals?

La pel·lícula Fences és una pel·lícula dirigida i protagonitzada per Denzel Washington. Va ser estrenada l’any 2016, amb una rebuda excel·lent per part de la crítica. Guanyà importants premis i fou nominada a quatre premis Òscar de l’acadèmica de Hollywood en les categories de millor pel·lícula, actor, actriu de repartiment i guió adaptat. Finalment assolí un d’ells, el de millor actriu de repartiment, per l’extraordinari treball de la Viola Davis, en el paper de la dona del protagonista, un exjugador de beisbol que havia destacat en la lliga per a jugadors negres, però que mai va poder competir en les categories més altes perquè no era permès als negres participar en aquests nivells, i ara treballa recollint les escombraries per tirar endavant la seva família.

La història se situa a Pittsburgh, en la dècada de 1950. Ens mostra la manera com viu justament Troy, el protagonista, amb els seus, i la petjada de desconfiança que ha quedat en ell cap a la possibilitat que les coses puguin arribar a canviar algun dia de debò. De fet, el menyspreu que ha hagut de viure a causa del racisme en la seva vida professional han provocat que tingui una molt baixa autoestima i que hagi desplegat un caràcter depressiu que dóna lloc a què no sàpiga tractar a les persones que més estima amb l’amor i respecte que mereixen. Tant és així, que anirem veient com, dramàticament, Troy va fent de la seva existència un cúmul de despropòsits, per la seva incapacitat d’articular cap esperança que la societat pugui arribar a acceptar les persones negres amb un pla d’igualtat. Tanmateix, hom comprèn finalment que no hi havia malícia en ell, sinó frustració i necessitat de sentir que val més com a persona del que el món en el qual li ha tocat viure ha volgut reconèixer.

A càrrec de: Joan Méndez.

Calendari: divendres 25 de gener a les 18h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del film).

 

Traç, tertúlia de còmic: La Cosa del Pantano de Scott Snyder

Sinopsi: La Cosa del Pantà va ser creada en 1971 pel guionista Len Wein i el dibuixant Bernie Wrightson. Això és gairebé una garantia de qualitat certificada i, a vegades, el cruel i incomprès èxit no es fa molt de pregar i acompanya amb un bon boca a boca. D’aquesta manera, el cada vegada més reconegut Scott Snyder s’ha guanyat un buit entre els autors més destacats del panorama americà actual i per a això no ha tingut necessitat d’obrir-se pas entre els seus col·legues a base d’empentes sinó limitar-se i esforçar-se per sorprendre’ns amb el seu treball en obres tan dispars com American Vampire, Batman, Severed o la seva present incursió en la mitologia i història de La Cosa del Pantà. (Font: zonanegativa.com)

A càrrec de: Sergi Portela.

Calendari: dijous 24 de gener a les 19h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del còmic).

 

Píndoles d’escriptura: diàlegs

Escriure diàlegs literaris requereix tècnica. No és el mateix una conversa de bar o una discussió telefònica a la vida real que sobre el paper. Quan parlem divaguem, quequegem, ens tallem els uns als altres, etc. Per això, si transcrivíssim els diàlegs de manera literal, sonarien avorrits, buits i sense vida. En aquesta sessió s’ensenyarà a escriure diàlegs que semblin naturals però que a la vegada siguin concisos i representatius dels personatges que els verbalitzen.

A càrrec de: Albert Pijuan.

Calendari: dissabte 19 de gener a les 10h a 13h.

Cost: 24€.

Durada: 3 hores aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: adult.

 

Filosofia per a infants (Grup 2: per infants +10 anys)

Amb els infants més grans tractarem preguntes, temes i reflexions adequades a la seva edat. Intentarem definir què és l’amistat, l’amor, la por, la justícia, el bé i el mal, etc. Projectarem curtmetratges, llegirem capítols de llibres de la biblioteca, recomanarem pel·lícules i farem moltes dinàmiques de joc.

A càrrec de: Judith Méndez.

Calendari: dimecres 23 de gener a les 17:00h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: infants de 10 anys i endavant.

 

 

Hora menuda: Gat i gat, aquest conte ha començat!

Comencem l’any amb un conte meravellós i súper divertit per nens i grans: Gat i gat, aquest conte ha començat!

A càrrec de: Mercè Rubí.

Calendari: dijous 17 de gener a les 17:30h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: Per a famílies amb infants en edat escolar.

 

Filosofia per a infants (Grup 1: per als petits de 7 a 9 anys)

Amb els més petits tractarem preguntes, temes i reflexions adequades a la seva edat. Intentarem definir què és l’amistat, l’amor, la por, la justícia, el bé i el mal, etc. Projectarem curtmetratges, llegirem capítols de llibres de la biblioteca, recomanarem pel·lícules i farem moltes dinàmiques de joc.

A càrrec de: Judith Méndez

Calendari: dimecres 16 de gener a les 17h.

Cost: gratuït.

Durada: 1 hora aprox.

Inscripcions: al formulari web. Aforament limitat.

Públic: infants de 7 a 9 anys.

 

 

Tertúlia literària: Moby Dick de Herman Melville

La primera tertúlia literària del 2019 té com a protagonista un clàssic imprescindible: Moby Dick de Herman Melville. Moltes són les versions que s’han fet sobre la narració ja immortal del balener Pequod rere la gran balena. Pel·lícules i còmics, en successives reinterpretacions, s’han apropat amb menys o més fortuna al talent de l’autor original. Aquest gener ens capbussarem de ple en les pàgines originals, duent a terme un viatge de no retorn de la mà del capità Ahab i les seves ànsies de revenja insaciables.

Sinopsi: una novel·la llarga, farcida de descripcions, sovint deixada a la tauleta de nit per quan es tingui més temps, o per si un estiu ens enganxa amb la cama enguixada… Però una obra fonamental de la literatura. La història d’una obsessió, explicada per un vell llop de mar.

A càrrec de: Raimon Portell.

Calendari: dimecres 9 de gener a les 20h.

Cost: 1’5€ en concepte de prèstec interbibliotecari (si no disposeu ja del llibre).

 

Ofimàtica. Impress bàsic (presentacions)

Aprendrem a utilitzar el presentador de diapositives Impress, l’alternativa de codi obert al Powerpoint, per crear presentacions curioses i atractives, afegint imatges, so i gràfics. Podrem així, per exemple, fer una presentació de fotografies del nostre últim viatge o fer un treball escolar vistós i dinàmic.

 

Calendari: El curs consta de quatre sessions en total: Els dimarts 4, 11, 18 de desembre i 8 de gener de 17 a 19h.
Inscripcions: mitjançant el formulari.
Formador: Francesc Ricós
Gratuït
Per a qualsevol edat