Autors Locals Sant Jordi 2023
NARRATIVA, POESIA I ALTRES TEMES D’INTERÉS…

Escriptors i escriptores literaris, autors i autores novells, poetes i poetesses, traductors i traductores i professionals de diferents àmbits que ens ofereixen el seu coneixement a través dels llibres…

Comencem per ordre alfabètic?

A d’Aimia, la Tundra de Sant Martin, en la categoria d’autores novells, ens ofereix aquesta història editada per Alpina on la protagonista és aquesta nena vinguda de lluny que deixa una forta petja a l’escola que l’acull.

B de Busquet. La Núria Busquet ha traduït L’Amant fantasma, de Lisa Taddeo. Un recull de nou relats punyents i de lectura addictiva, l’autora de Tres dones i Animal hi expressa magistralment, amb una escriptura quirúrgica i despietada, la febre de l’obsessió, la ceguesa de l’amor i el dolor de les ferides causades per uns homes que només han sabut fer mal.

C de Canibalisme, l’Albert Pijuan ens proposa un exercici controvertit. Al seu llibre, Per què no repensem el canibalisme? l’autor hi explora, entre altres aspectes, les derivades ètiques, històriques, socials, logístiques, econòmiques i dietètiques que implica dur el projecte a la pràctica.

D de Decreació de l’autora canadenca Anne Carson. Felicitem l’editorial mexicana Vaso Roto que ha iniciat la traducció de títols del seu catàleg al català. L’honor d’inaugurar aquesta iniciativa l’ha tingut la nostra Núria Busquet traduint Decreació, d’Anne Carson que és, segons la crítica, una de les seves principals obres.

De Sant Martin, Tundra. Aimia.

Taddeo, Lisa & Busquet, Núria. L’Amant fantasma.

Pijuan, Albert. Per què no repensem el canibalisme?

Carson, Anne & Busquet, Núria. Decreació.

E d’Esteve Perich i Sala, el rapsode del nostre municipi no ha editat un llibre, però podeu llegir els seus poemes al grup “No ets de Cardedeu si...” a Facebook, on gairebé a diari hi deixa una lectura, escrita, segons ens diu ell mateix, amb molta rima i bona voluntat.

F de Full, el Col·lectiu Literari Pasta de Full ha editat Records de 10 dones. L’obra va guanyar el 24è Premi Romà Planas i Miró de memorials populars, que organitza l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès. Records de deu dones és un recull d’una seixantena de relats autobiogràfics escrits per les components de Pasta de Full, que des de fa 25 anys es troben per parlar d’escriptura i literatura. Són: Esther Borràs, Isabel Borràs, Assumpta Margenat, Maica Meseguer, Mercè Moreno, Roser Muchart, Mary Pi de la Serra, Rosa Maria Prat, Cristina Viader i Rosa Vila.

G de Gottfried Keller, us recomanem Enric el Verd de l’editorial Adesiara i traduït per nostre traductor de capçalera en llengua alemanya, Ramon Monton. L’autor és considerat un dels millors escriptors suïssos de tots els temps. La novel·la explica la història d’Enric Lee, que decideix acomplir la sempre difícil tasca d’esdevenir un pintor cèlebre. Però, tot i els seus inicis prometedors, un seguit de circumstàncies adverses fan que el desig inicial vagi a mal borràs, perquè els homes, esclaus de la vanitat, estan sotmesos tothora als tombs inescrutables de la fortuna.

H d’Hotel i de Grand Hotel de l'editorial Univers, trobareu un conte de l’Alba Dalmau i Viure, fent camarilla amb Xavier Bosch, Magí Camps, Maria Canelles, Roc Casagran, Gerard Guix, Xavier Mas Craviotto, Jordi Nopca, Berta Noy, Llucia Ramis, Natàlia Romaní i Sílvia Soler. El conte de l’Alba es diu: La sala d’espera del paradís

Keller, Gottfried & Monton, Ramon. Enric el Verd.

Bosch, Xavier, Dalmau, Alba & [et al.]. Grand Hotel.

I d’Investigar e innovar en la era digital: aportaciones desde la tecnología educativa, de l'editorial Octaedro, la Mariona Grané, especialitzada en tecnologies de la informació i de la comunicació en l’àmbit de l’aprenentatge, ha participat en el capítol Escenarios de aprendizaje.

J de monje, El habito hace al monje dins la col·lecció Terapias Verdes, de l’Editorial Urano i de la nostra autora Sònia Rico. Aquesta lectura ens ajudarà a visualitzar el nostre dia a dia i a posar en relleu tot allò que fem a diàriament, perquè aquestes petites accions rutinàries, són les que ens donen forma a nosaltres mateixos.

K de Michael Kumpfmüller i la seva novel·la Ai, Virginia, on narra els darrers dies d’aquesta excepcional escriptora just abans del suïcidi. Una novel·la que ha estat traduïda pel nostre Ramon Monton.

L d'altres, la Biblioteca de Cardedeu presenta el segon número de L’escriptura a escena amb els dos textos de microteatre guanyadors als Micro Jocs Florals Santa Jordina 2022. El primer, Els fills dels altres de Gisela Galí; el segon Dolça com una palomita de la Reyes Barragán.

Grané, Mariona & [et al.]. Investigar e innovar en la era digital: aportaciones des de la tecnología educativa.

Rico, Sònia. El habito hace al monje.

Kumpfmüller, Michael & Monton, Ramon. Ai, Virginia.

Galí, Gisela & Barragán, Reyes. _L’escriptura a escena: Microteatre 2.

M de Mungo, Un lloc per a en Mungo de Douglas Stuart, editat per Edicions de 1984 i traduït per la Núria Busquet. Explica la història de dos nois joves, un catòlic i l’altre protestant, a Irlanda. Una història commovedora sobre el significat de la masculinitat i la violència a la qual s’enfronten aquells qui no encaixen en els estàndards socials.

N de Naixem de dona. La maternitat com a experiència i institució, d’Adrienne Rich i editat per Lleonard Muntaner. Editat per primera vegada l’any 1976 ha suposat una revolució en la manera com pensem les dones sobre la maternitat i el seu alliberament. Aquesta edició ha estat traduïda per la Núria Busquet, de Cardedeu.

O d’Olivencia, Raúl Olivencia ens ofereix una novel·la satírica i boja que us donarà moltes idees per redibuixar un perfil nou d’aquesta persona que va ser president d’un país: La vida nocturna de M. Rajoy, editada per una nova editorial cardedeuenca: Tercero Incluido.

P de Chopo Garcia, fotògraf professional, podreu gaudir de les seves imatges al llibre Catalunya: 50 excursions a cascades i salts d’aigua, de l’Editorial Cossetània Edicions. A més de ser un recurs bonic i curiós, us convidarà a fer rutes a peu per racons poc coneguts pel país.

Stuart, Douglas & Busquet, Núria.Un lloc per a en Mungo

Rich, Adrienne, Muntaner, Lleonard & Busquet, Núria. Naixem de dona. La maternitat com a experiència i institució.

Olivencia, Raúl. La vida nocturna de M. Rajoy.

Prats, Joan de Déu & Garcia, Chopo. Catalunya: 50 excursions a cascades i salts d’aigua.

Q de Núria Busquet, ens ha traduït el darrer llibre de l’Elizabeth Strout. La Lucy a la vora del mar, d’edicions de 1984. La novel·la segueix parlant-nos de la situació vital d’aquest personatge femení la Lucy Barton que ja va aparèixer a: Em dic Lucy Barton i a la novel·la Ai, William!

R de la paraula estrella, en Lorenzo López ens convida a reflexionar sobre la realitat individual i col·lectiva que es viu i es pateix en l’actualitat. Narrativa poètica per parlar dels sentiments més profunds d’un mateix i d’una forma de intuir i viure la realitat en el seu llibre: La danza de las estrellas.

S de Solas, la joveníssima poeta Luna, Bruja de la Noche, ha editat el seu primer poemari A solas: de larva a crisálida. L’autora hi exposa amb molt sentiment versos, poemes, pensaments i converses amb un mateix en forma de prosa poètica i poesia.

T de Thermopolium trobem una novel·la històrica de l’escriptor novell Carles Guinart, Els papirs de Barcino-Thermopolium Barkelina on es narra, amb vigorosa recreació, el món romà del segle II. La ficció explica les peripècies de dones i homes de situacions socials diverses que lluiten per sobreviure en una societat complicada, arrossegant els seus anhels i les seves contradiccions fins les més llunyanes terres del món conegut. Un relat plantejat com un viatge fascinant pels dominis de l’Imperi.

Strout, Elizabeth & Busquet, Núria. La Lucy a la vora del mar

López Fernández, Lorenzo. a danza de las estrellas.

Bruja de la Noche, Luna. A solas: de larva a crisálida.

Guinart, Carles. Els papirs de Barcino-Thermopolium Barkelina.

U d’Uberfruit. Conte breu amagat dins La Fruita del demà. La Fruita del Demà és un certamen literari de denúncia social organitzat per l’editorial Pol·len Edicions. Amb la convocatòria La Fruita del demà es volia visibilitzar les condicions precàries dels temporers i l’agricultura intensiva mitjançant relats distòpics i utòpics. A què treu cap això? Doncs que en la darrera convocatòria el primer premi fou per Óscar Arenas Larios, de Cardedeu, pel relat Uberfruit.

V de Vila, la Carme Vila, ens apropa Els gronxadors del roure per aproximar-nos a un tema prou difícil de tractar com és l’acompanyament dels infants en el procés del dol. Editat pel Centre Camina de Mollet que lidera l’Àlex Letosa, que fou el director de l’IES Raspall temps enrere.

X de Xavier, en Xavier Aragón ens proposa la seva Arlet i Cocó, el segon títol d’aquest autor. La novel·la es podria definir com una autobiografia de vivències d’aquests dos protagonistes. Diferents relats que succeeixen a diferents indrets del planeta.

Z, de Franz Werfel, trobarem Reunió de batxillers, editat per Edicions de 1984 i traduït per Ramon Monton. Es tracta d’una novel·la que narra magistralment com l’enveja i la crueltat d’un grup de joves poden enfonsar l’estudiant més prometedor.

Vila, Carme. Els gronxadors del roure

Werfel, Franz & Monton, Ramon. Reunió de batxillers.