Boscos i salut

Tota la vida s’ha dit que passejar pel bosc aporta benestar i que viure prop de la natura és sinònim d’una vida més saludable. Actualment l’evidència científica corrobora aquesta afirmació. El Japó és un dels països que més estudis ha desenvolupat en aquesta àrea, juntament amb Corea del Sud i els Estats Units, que demostren els efectes beneficiosos dels boscos vells en la salut humana, a través dels anomenats banys de bosc (shinrin yoku, en japonès).

La proximitat amb els arbres en boscos vells és beneficiós en l’alleujament de l’estrès i la reducció del risc d’ansietat, angoixa i depressió; millora de la concentració i atenúa l’agressivitat; Quan a la salut física, els beneficis s’orienten envers el tractament de la del dolor,  disfuncions cardiovasculars i de la hipertensió, etc. [Informació extreta del web de l’ASPCAT]

El Bany de bosc és una activitat terapèutica molt recent i es pot practicar a qualsevol bosc, però es recomana els boscos vells. Existeixen a Catalunya propostes privades de recorreguts guiats amb exercicis de respiració i consciència per impregnar-se de l’esperit del bosc i relaxar cos i ment.

Des de la Biblioteca de Cardedeu us recomanem que invertiu una estona a descobrir aquesta proposta terapèutica amb la selecció de llibres que adjuntem. Però també us proposem la lectura d’un seguit de llibres que us proporcionaran una mirada oberta i les eines per descobrir els secrets i l’ànima que els boscos amaguen: com conviuen les diferents espècies vegetals, com es comuniquen? Què senten? Quina feina fan els insectes? I animals grossos que hi viuen? Com han evolucionat els boscos en els diferents climes de la terra? Com ens protegeixen? Així com la història cultural i els recursos materials que ens han proporcionat al llarg de la història als humans.

Éric Brisbare.Un baño de bosque. Alianza Editorial, 2018

Yoshifumi Miyazaki. Shinrin-Yoku: Baños curativos de bosque. Blume, 2018

Melanie Choukas-Bradley. Disfruta de un baño de bosque: cómo despejar tu mente y tus sentidos. GG, 2018

Peter Wohlleben. El Bosque. Instrucciones de uso. Obelisco, 2018

Miquel Bassols i Puig. Boscúria, la natura perduda de les coses. Símbol editors, 2021

Peter Wohlleben. El batec del bosc. El vincle secret entre els éssers humans i la natura. Cossetània2021

Lluís Vergés. Por los bosques: los árboles son nuestra salvación. Alfabeto, 2021

Rebecca Solnit. Sobre l’art de perdre’s: una guia per vagarejar en cos i esperit. Angle editorial, 2020

Suzanne Simard. En busca del árbol madre: descubre la sabiduría del bosque. Paidós, 2021

Aquesta selecció ha estat possible gràcies a la subvenció europea Next Generation

Logotip dels fons europeus Next Generation