Esport i sostenibilitat


El primer cap de setmana de desembre de 2022 es va celebrar a Cardedeu el cicle de Cinema d’Esport La Calma. Enguany dedicat a la relació de l’esport amb el medi ambient i la sostenibilitat. Dins els actes organitzats hi van participar entitats com: Roca Nua, associació ecologista que defensa l’escalada en estil tradicional i la preservació de la muntanya en el seu estat natural. Mountain Wilderness, associació que defensa una muntanya salvatge no modificada i STOP JJOO, Plataforma veïnal en contra de la candidatura olímpica d’hivern Barcelona-Pirineus.

Dins el cicle de cinema es van visualitzar quatre curtmetratges,

  • Jumbo Wild (Canadà, 2015) Documental que explica la veritable història de la batalla de dècades pel fiutur de l’icònic Jumbo Valley de la Columbia Britànica.
  • Gonj (Honey Bee) (Iran, 2018). Documental dels recol·lectors de mel a les muntanyes Zagros a l’Iran que escalen amb mitjans absolutament precaris grans alçades per arribar als ruscs de mel amagats a les clivelles de les muntanyes.
  • Jurria, guardianes del garrote (Espanya, 2020). Parla de la recuperació d’una pràctica ancestral dels habitants de Gran Canària, el salt del pastor. Per esquivar els desnivells de la muntanya es desplaçaven amb un llarg bastó que els donava rapidesa de moviments als pastors de l’illa.
  • Tears of Shiva (Espanya, 2020). Quatre caiaquistes es proposen baixar el riu Karnali. És una expedició a un dels rius més remots i extrems del país amb la intenció de descobrir els secrets ocults d’aquest riu sagrat.

Sembla estrany que una pràctica saludable per a les persones hagi d’estar també sota  la lupa analítica de l’impacte ambiental del paisatge i l’entorn; però ho està! Les inversions econòmiques de moltes empreses per fer negoci amb la muntanya o qualsevol paratge natural, el turisme, la popularització dels esports a l’aire lliure que ha animat moltes persones a sortir de casa a fer submarinisme, bicicleta, caiac, senderisme, muntanya, baixada de rius, escalada,  caçar bolets o pujar a l’Everest; però també s’han popularitzat les grans convocatòries: triatlons, curses de muntanya, curses de natació en aigües obertes, regates oceàniques, Jocs Olímpics d’hivern o Mundials de futbol en zones càlides…

Malgrat que sembla que encara se’n parla poc de la insostenibilitat de l’esport, ja fa de temps que els organismes vinculats a les polítiques esportives ho tenen present, podeu llegir l’entrevista a Eloi Burriel, professor del Màster en Gestió Esportiva, en l’article: La sostenibilitat en l’esport, una novetat? Publicat al web de Barcelona School of Management de la UPF.

Per part nostra hem fet un recull d’un parell d’articles publicats al setmanari Directa i a la revista Fosbury que recentment han abordat en els seus articles la problemàtica de la massificació esportiva a la muntanya i la controvertida proposta d’organitzar els JJOO d’hivern 2030 al Pirineu.  També tres llibres que plantegen des d’una perspectiva mediambiental sostenible l’organització d’activitats físiques i esdeveniments esportius. Aquesta selecció la podeu trobar a la Biblioteca:

“Muntanyes consumides”. Directa, núm. 551

“Qui guanya amb els Jocs Olímpics”. Directa, núm. 547

“Esport (in)sostenible”. Fosbury, núm. 39

Eventos deportivos socialmente responsables: una vía sostenible de gestión deportiva

Retos, proyectos. medio ambiente y nuevas tecnoplogías en Educación Física

Planificación estratégica del deporte: Hacia la sostenibilidad. Síntesis, 2008

Existeixen moviments i entitats de defensa i sostenibilitat de la natura davant la pràctica de l’esport. Els darrers temps a Catalunya ha aparegut, en oposició a la proposta dels JJOO d’Hivern del Pirineu per al 2030, el col·lectiu StopJJOO que va publicar un manifest en contra d’aquesta proposta. Si esteu interessats a treballar per la defensa de les muntanyes l’organització Mountain Wilderness és la vostra organització, que també té la delegació catalana Mountain Wilderness de Catalunya. Aquesta entitat edita uns butlletins digitals i en paper amb articles molt crítics amb la gestió esportiva i econòmica de les muntanyes. Us en recomanem la seva lectura.

Per últim, us deixem un decàleg de bones pràctiques per als amants de l’esport a l’aire lliure per començar, de forma personal, a canviar els mals hàbits adquirits i girar la mirada cap a la sostenibilitat de l’esport. El decàleg l’hem trobat a la revista esportiva Fosbury, especialitzada en esport i compromís social. El seu autor Àlex Gomà, ens ha permès de reproduir-lo aquí:

Decàleg per un futur esport més sostenible

1. PORTA LA TEVA AMPOLLA D’AIGUA

Una de les mesures per contenir la Covid és la prohibició de compartir ampolles. Això va fer que de cop els espais esportius s’omplissin sobretot d’ampolles personals reutilitzables i a la vegada es deixessin de gastar grans quantitats d’ampolles de plàstic. Si cada equip català estalvia dos packs d’aigües de dos litres cada setmana, imagineu quant de plàstic ens podem estalviar en un any.

2. ESTALVIA I COMPARTEIX DESPLAÇAMENTS EN COTXE

Durant la llarga etapa “de la Covid” vam agafar rutines noves, algunes de les quals eren molt més saludables per al planeta i altres que no ho eren tant. La dificultat de compartir cotxe en els desplaçaments va fer que molta gent passés a anar sol en cotxe, però ara que sembla que a poc a poc tornem a lloc hem de ser conscients de la importància de compartir desplaçaments amb altres membres de l’equip. Amb mascareta sempre que calgui, però estalviant CO2.

3. FES ESPORT I MOU-TE EN HARMONIA AMB LA NATURA

Intenta en la mesura del possible que el teu esport i els desplaçaments que fas no generin residus de cap tipus. Mou-te en bicicleta, en caiac, corrent, caminant, amb ala delta… i defuig sempre que puguis d’aquells esports que contaminin. Fins i tot els esports tradicionalment contaminants avancen en alternatives de menor impacte al medi.

4. REDUEIX EL CONSUM D’AIGUA

Tant si fas ús de les dutxes a les instal·lacions esportives o a casa teva, intenta reduir el consum d’aigua després dels teus entrenaments o competicions. No s’hi val a pensar que fora de casa no pagues tu l’aigua! Al final, la paguem tots.

5. RECICLA LES EQUIPACIONS ESPORTIVES

Intenta canviar d’equipacions quan sigui necessari i no per un simple capritx comercial com fan els equips professionals. I recorda que les equipacions velles es poden reciclar, traspassar a altres equips, fer servir per accions solidàries…

6. FES SERVIR ENERGIES SOSTENIBLES

Si tens poder de decisió sobre la teva instal·lació recorda que hi ha moltes opcions a l’hora de decidir amb qui contractes l’energia que consumiu per tal que aquesta sigui generada a través d’energies verdes.

7. BUSQUEU TORNEJOS I ESTADES DE PROXIMITAT

És molt bonic viatjar lluny, però procurem buscar tornejos i estades en instal·lacions esportives de proximitat. Potenciarem l’economia del nostre país, descobrirem que tenim de tot i d’aquesta manera reduïm la petjada de carboni.

8. CONSTRUÏU PENSANT EN LA LLUM SOLAR I LES ENERGIES RENOVABLES

Hi ha instal·lacions tan fosques en les quals des de bon matí s’han d’engegar els llums, altres en les que hi entra tanta llum que s’han d’abaixar persianes perquè no molesti… i també s’han d’engegar els llums. Si us plau, “els que maneu”, quan planifiqueu una nova instal·lació, a banda de preocupar-vos perquè sigui bonica i espectacular, mireu que compleixi amb tot el que es demana a nivell d’estalvi de llum, aprofitament de l’aigua pluvial, instal·lació de plaques solars, etc.

9. BUSCA PROVEÏDORS DE LA TEVA ZONA

Segur que el teu esport requereix material i productes varis. Intenta sempre que sigui possible buscar proveïdors de la teva zona. Probablement és un dels propòsits més complicats, però segur que pots emportar-te més d’una sorpresa.

10. ALIMENTA’T AMB PRODUCTES DE TEMPORADA I KM 0

Adapta la teva dieta als productes de temporada, sobretot pel que fa a la verdura, fruita i hortalisses. Redueix el consum de carn tant com sigui necessari i informa’t de quins són els peixos de temporada.

Àlex Gomà
Fosbury, núm. 39, p. 88-89