Traç - Tertúlia de còmic

 

Exposició de dibuixos de Roger Ibáñez per al còmic El Déu Salvatge

Roger és el cognom amb què l’autor Roger Ibáñez (Barcelona, 1977) signa els seus treballs. Entre el 1991 i el 1995 estudia a l’Escola de Còmic Joso. El 1993 realitza diverses històries curtes en col·laboració amb el guionista Albert García que apareixen al fanzine GÑ! El 1994 guanya el primer concurs màniga de Norma Editorial. Tot i els seus començaments com a dibuixant de màniga, no obstant, el seu estil ha anat incorporant múltiples influències i ha anat allunyant-se del gènere. Entre 1994 i 1996 publica històries curtes a Otaku (amb guions d’Albert García i de Raule) ia Sukube (amb guions de Núria Peris). A partir d’aquesta col·laboració amb Raule, les seves trajectòries aniran lligades i donaran com a resultat la sèrie de gènere negre Jazz Maynard. Amb Zidrou com a guionista ha publicat ¿Quién le zurcía los calcetines al rey de Prusia mientras estaba en la guerra?

Una exposició on podreu veure el procés creatiu de l’autor per la seva obra El Déu Salvatge. Disseny de personatges, esbossos, llapis, tintes i arts finals. També podreu gaudir d’obres per a diferents projectes. Un gran luxe que les persones amants del còmic no podeu deixar passar.

Del 10 de juny fins el 20 de juliol. SALA D’ACTES | Horari obertura de la biblioteca

 

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic amb l’autor Roger Ibáñez
El Déu salvatge, de Fabien Vehlmann (guionista) i Roger Ibáñez (il·lustrador)

Roger Ibáñez és la firma gràfica d’aquest impactant relat d’acció i fantasia sota el títol El déu salvatge. Publicat el mes de maig d’enguany, Roger i José Miguel Álvarez presentaran aquest còmic editat per Norma Editorial i en català per descobrir-nos l’enginy en la història i el singular estil gràfic de l’autor.

Sinopsi:
Sense Veu és un dels mascles joves del clan de Nova Mare, una família de simis que travessa sense rumb fix un desert immens i hostil. El seu destí com a possible líder de la manada dona un gir imprevisible quan intenta caçar un cocodril gegant. Fabien Vehlmann, guinista, junt al dibuixant Roger Ibáñez creen un relat de dolor, reparació i venjança ambientat en un món més vell que els propis mites.
[Informació extreta de Norma còmics]

Tertúlia dinamitzada per: José Miguel Álvarez

Del 20 de juny fins al 20 de juliol podreu veure una exposició amb obra del dibuixant Roger Ibáñez a la sala d’actes de la Biblioteca de Cardedeu

 

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Bella muerte, de Kelly Sue DeConnick i Emma Ríos

Sinopsi:
DeConnick i Ríos parteixen d’un western d’aspecte clàssic per, a continuació, distorsionar-lo i convertir-lo en una cosa totalment nova, on allò inesperat es converteix en habitual. Bella Mort és una sèrie que combina el realisme màgic de Sandman amb la brutalitat del western crepuscular de Predicador, i ja aquesta primera entrega va ser nominada a diversos premis Eisner el 2014: Sue DeConnick com a millor guionista, Emma Ríos per millor llapis/entintat i millor portada, i Jordie Bellaire a la categoria de millor color. El primer número, dels 5 còmic books dels quals es compon el primer volum, va esgotar la tirada inicial de 57.000 exemplars.

De Connick descriu en una entrevista l’origen de la història, basada en els cants de cec, dels quals li havia parlat Emma Ríos: “Al nostre llibre hi ha un parell de captaires que arriben a una mena de mítica ciutat de l’Oest i expliquen la seva història. Una història que parla de l’amor d’Albañil per Bella, de la seva unió i de com, després del matrimoni, Albañil es consumeix amb la idea que altres homes admirin la seva Bella. Així que –continua DeConnick– construeix una torre de pedra i la tanca a dins. Bella, sense la carícia del vent i la calor del sol comença a pansir-se i mor. Mort va a buscar-la, però també cau embruixat i engendra una filla amb ella. No obstant, la filla no és suficient per lligar-la al nostre món. La mort apenada s’emporta la nena amb ella i la cria al món entre els vius i els morts per convertir-la en un esperit de venjança i castigar els qui maltracten els innocents. En diem Ginny, conclou.

Per la seva banda, Emma Ríos assegura que necessitava clavar el to visceral i poètic del guió, i confessa que, durant mesos, es va dedicar a veure un western (o una pel·lícula de samurais) cada dia i que Sergio Leone i Masaki Kobayashi es van convertir en les seves muses, especialment a causa de les seves peculiars estètiques i tempos, propers a allò oníric.

Premi a la millor obra internacional a Expocómic (Madrid, 2014)

“Una lectura densa, barroca però no recarregada, on no tot és el que sembla. […] El dibuix d’Emma Ríos és simplement espectacular. No només demostra una sintonia perfecta amb l’ideari argumental de Kelly Sue, sinó que construeix del no-res una atmosfera única, a l’alçada dels més grans”. Pedro Monje. Zona Negativa

Informació extreta de Astiberri Ediciones

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per deixar-vos-els en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Contrition, de Carlos Portela i Keko

Sinopsi:
Contrition és una petita localitat perduda al comtat de Palm Beach que acull un ampli nombre d’exconvictes condemnats per delictes sexuals. Aquests residents forçosos hi viuen com en uns llimbs, marginats de la resta del món. Quan un mor en un incendi a casa seva, la policia atribueix el succés a un accident domèstic. Però Marcia, una periodista local, sospita que les aparences enganyen. El guionista Carlos Portela i el dibuixant Keko firmen un thriller modèlic i espinós que gira al voltant d’una qüestió moral: és possible la redempció?

El còmic té el Premi al millor Còmic de gènere Negre a Angoulême 2024 i formà part de la Selecció oficial de Gran Premi de la crítica ACBD 2024

Font de la informació: Norma Editorial

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.
 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
El fuego. de David Rubín

Sinopsi:
Un immens asteroide s’aproxima a la Terra en trajectòria de col·lisió. Alexander Yorba, un arquitecte famós de mitjana edat, és l’encarregat d’idear i aixecar amb urgència una colònia lunar per assegurar la pervivència de la humanitat davant l’inevitable desastre. Immers en aquesta construcció, se li diagnostica un tumor cerebral en fase terminal; tot just li resten de vida els mateixos mesos que falten perquè l’asteroide col·lisioni amb el nostre planeta. Aquest fet dramàtic farà que es replantegi la seva pròpia naturalesa professional i personal, cosa que el porta a renunciar a la feina a la colònia per reunir-se amb la seva família, amb la qual amb prou feines tenia contacte.

Font: Editorial Astiberri

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.
 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Aquí de Richard McGuire

Sinopsi:
l’any 1989, Richard McGuire va publicar a la revista RAW una historieta de sis pàgines en blanc i negre que va totular: Aquí, on narrava la història d’un raconet d’una habitació i de tot el que va passar en aquest petit espai al llarg de milers d’anys. Algunes d’aquestes pàgines es van convertit en un dels treballs més transformadors, influents i estudiats del món del còmic i el món narratiu. Ara, vint-i-cinc anys després, McGuire torna amb una versió ampliada, revisada i en color d’aquella historieta inicial.
Font: Editorial Salamandra

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.
 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Joséphine Baker de Catel Muller i José Louis Bocquet

Sinopsi:
Cantant, ballarina, actriu i una icona dels anys vint. Aquesta és la història de Joséphine Baker, la primera gran estrella negra a escala mundial. La biografia que tindreu entre mans és testimoni no només de la vivència de Baker, sinó també d’una època marcada per una profunda herència racista i a cavall d’una successió de canvis polítics, socials i econòmics frenètics cap a la modernitat
Font: Editorial Finestres

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.
 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Cómo salvar la industria del cómic (sin tener ni puta idea) de Javier Marquina i Rosa Codina

Sinopsi:
Obra reivindicativa i assagística, malgrat tot, els autors introdueixen de manera àgil reflexions amb escenes d’acció cercant l’impuls i sense oblidar el sentit de l’humor. L’obra en si es converteix en un treball de gran interès per a tots els aficionats al novè art que vulguin conèixer el punt de vista dels candidats a autors de còmic amb un relat crític i fidel en primera persona.

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Cardoterror convida a Miguel Almagro

Miguel Almagro presenta KRAKJ! Algo se està rompiendo.

Torna Miguel Almagro i ho fa amb aquest esplendorós llibre d’il·lustracions (i aforismes, i comentaris, i textos, i reflexions…) que Illa de Nabumbu té l’orgull de presentar. Un autor que era necessari recuperar i que dona el millor de si mateix en aquesta selecció d’il·lustracions al·lucinades, extravagants, sorprenents i emocionants, acompanyades de textos que mostren el ric univers que habita en la ment d’Almagro, que aquí a penes podem albirar amb sorpresa i plaer.

 

Podrem gaudir d’una exposició d’obres de l’artista!

 

Aquesta trobada s’emmarca dins de les activitats del Festival de Cinema Cardoterror.

 

Tertúlia dinamitzada per l’equip del Cardoterror i l’autor.

Tertúlia-xerrada presentada per: Cardoterror

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Freddy Lombard , d’Yves Chaland

Sinopsi:

Freddy Lombard és probablement el còmic i el personatge de còmic més important dels anys 80. Yves Chaland que va morir prematurament d’accident va esdevenir amb el seu traç un dels exponents més rellevants de la línia clara. Gráficament, Freddy Lombard és un Tintin, però amb cara d’ensurt i pitjor elegància en la forma de vestir, fins al punt que podria prendre’s per una paròdia del periodista belga. Els arguments però van en una altra direcció. Pere començar comparteix aventures amb un amic de tota la vida i una bella jove en lloc de l’inseparable fox terrier i un rabiüt mariner com en Tintin. Viu preocupat per poder menjar al dia següent, les seves intervencions són més incidentals, no pas el resultat d’una vocació aventurera i les seves motivacions tampoc són tan pures i honestes.

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Piel de hombre, d’Hubert i Zanzim

Sinopsi:
Piel de hombre té un argument senzill però sorprenent i ambientat al renaixement italià. La jove i bonica Bianca l’han promès en matrimoni a un jove noble a qui ella no coneix. Malgrat que no li desagrada del tot la idea, li agradaria abans de casar-se, conèixer-lo millor. La seva padrina li ofereix una solució: una pell d’home que li permetrà acostar-se i conèixer bé al seu futur espós.

Hubert, amb el seu guió, construeix un subtil entramat de confusions i secrets amb la voluntat de demostrar que la identitat sexual és força més complexa que els estereotips promoguts i assimilats per la societat patriarcal i en fa una contundent denúncia contra la hipocresia que promou i accepta les imposicions morals religioses només si afecten a les dones i als homosexuals, però que les combat si pretenen ser universals.

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars per endur-vos-els en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Cloaked, de Mike Richardson i Jordi Armengol

Amb la participació del Jordi Armengol

Fa vint-i-cinc anys, un heroi emmascarat real va aparèixer del no res per declarar-li la guerra al crim. Els ciutadans d’Estats Units celebren les gestes de d’aquest heroi justicier vestit de negre… però llavors, va desaparèixer. Però quan el detectiu en hores baixes Jake Stevens rep l’encàrrec de trobar a aquest heroi que ja fa massa temps que va desaparèixer. Les seves investigacions posaran en perill la veritat que s’amaga darrera la màscara.

En un gènere de superherois tan fosca com la nit, Cloaked amb guió de Mike Richardson, creador de La Máscara i Timecop, i dibuixada amb un realisme descarnat per Jordi Armengol. [Text extret de l’Editora Norma Comic]

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
¡Vivan las vacas!, de David Prudhomme i Pascal Rabaté

Comencen les vacances d’estiu i els turistes convergeixen en una petita ciutat costanera. A la platja, la mama dubta si fer toppless o no… Vinga, topless! El pare prepara amb Junior els utensilis de pesca com si fossin autèntics exploradors. Els nens ja xipollegen a l’aigua. Un parell de jubilats se saluden a la riba. Hi ha qui somia una romàntica història d’amor protagonitzada per la noia bonica de la tovallola del costat. Altres prefereixen esculpir un enorme jardí zen a la sorra. Els gossos corren en cercles. Un senyor s’emporta quatre paelles a preu d’una, mentre que el pare de família se sent orgullós quan acaba el dia i no ha comprat ni un sol trasto a la botiga de souvenirs.

Prudhomme i Rabaté van viatjar a la vora del mar per dibuixar el particular univers que es forma un dia de sol sense núvols. Amb gran atenció als detalls, els autors llisquen entre la massa d’estiuejants per presentar-nos un mosaic d’històries iròniques i tendres, reals com la mateixa vida. Un divertit retrat de la vida a la platja on no només gosem mostrar els nostres cossos, sinó també, la nostra naturalesa més profunda.. [Informació extreta de Barbara Fiore Editora]

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Parecer es mentir, de Dominique Globet

Una autobiografia, una tragèdia, la història real de la vida en vinyetes. La vida, les parelles, l’amor, la família… simple i de tanta quotidianitat que sovint se’ns escapa de les mans. Els éssers humans, capaços de les més grans proeses, sovint ens perdem en nosaltres mateixos i no ens entenem. Petits problemes que es transformen en grans tragèdies es converteixen en el fil conductor d’una vida com la que ens explica la Dominique Goblet en aquesta novel·la gràfica: la història de la seva vida, la del seu pare i la de la seva filla.

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Grip. Un viaje electrizante, de Lale Westvind

Després de patir un estrany accident, la protagonista de Grip no aconsegueix mantenir les seves mans quietes. De fet ha adquirit una espècie de poder, una capacitat extraordinària, precisa i infal·lible, que li permet manipular qualsevol cosa. Les seves mans fermes revelen noves maneres d’entendre l’entorn i conviden al lector a fondre’s en aquesta potència que circula silenciosa entre els seus dits.

Grip és una història de superpoders. Un homenatge a totes les dones connectades amb la seva ment i el seu cos, preparades per a transformar el món amb les seves mans. Una obra que és punta de llança  de tota una generació de dones decidides a escriure una part fonamental de la història del novè art. [Informació extreta del web de l’Editorial Apa-Apa Còmics, l’editora]

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
L’accident de caça, de David L. Carlson i Landis Blair

Va ser un accident de caça, d’això en Charlie n’està segur. Així va ser com el seu pare, Matt Rizzo —un intel·lectual gentil que escriu poemes èpics en braille— havia perdut la visió. No és fins que en Charlie arriba a l’adolescència i ha d’afrontar les conseqüències dels seus petits delictes, que el jove descobreix la veritat. Matt Rizzo es va quedar cec per un tret d’escopeta a la cara, però va ser mentre participava en un robatori a mà armada. Cec i sense esperança, Matt inicià una nova i desolada vida a la presó de Statesville. Tanmateix, en aquest lloc desagradable, la vida i l’ànima de Matt van ser salvades per un dels assassins més odiats dels EUA: Nathan Leopold Junior, dels infames Leopold i Loeb. Una història real d’un pare, un fill i un viatge notable des de la desesperació cap a la il·lustració [Informació extreta de l’Editorial Finestres, editora del còmic]

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com obtenir el còmic?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Only yesterday, de Hotaru Okamoto i Yuko Tone

Taeko Okajima és la protagonista d’aquesta història original de Yuko Tone i Hotaru Okamoto: un manga publicat en dos volums amb el títol Only Yesterday de Dolmen Editorial, i portat a la gran pantalla per Isao Takahata, també director de l’exitosa La tumba de las luciérnagas, amb el nom de Recuerdos del ayer.

El còmic narra, en primera persona i des del present anècdotes i vivències de Taeko a l’edat de deu anys. La narradora és la pròpia protagonista: una toquiota jove, alegre i responsable que treballa en unes oficines de la capital, incapaç d’oblidar les seves aventures quotidianes d’infantesa.

Malgrat que el manga se centra exclusivament en la fase primerenca i despreocupada de Taeko i en cap moment no s’identifica ni textualment ni gràficament quina és la situació present de la narradora, en canvi el llargmetratge és protagonitzat per la Taeko adulta. Ella, en forma de flashback, i durant un període de vacances, fa memòria dels seus peculiars i divertits records de fa quinze anys. [Text extret del web www.culturista.cat]

Tertúlia dinamitzada per: Sergi Portela

Com participar a la tertúlia?
A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
Lluita de còmics: ¡Socorro! de Roberta Vázquez vs. Zona crítica de Simon Hanselman

Socorro!  de Roberta Vázquez és un treball ambiciós i brillant editat per Apa Apa. Cent pàgines a tot color que relaten les antihistòries d’un personatges surrealistes: un pebrot, un gelat de galeta, un triangle de pizza d’entre altres per fer un retrat perfecte de la població actual, jove, però potser no tant, que han perdut el nord, ambiciosa però sense saber com canalitzar aquesta ambició i crea un àlbum de situacions quotidianes i delirants.

Zona crítica de Simon Hanselman i editat per Fulgencio Pimentel, va ser escrit es ple confinament. L’autor decideix oferir una obra còmica, amb personatges impossibles: Megg, Mogg, Búho y Werewolf Jones, que els passeja per situacions polítiques, mentals i sexuals per donar-li al relat una forma  de vodevil desenfrenat entre la comèdia, l’horror, estudis de gènere i “culebrot” sentimental.

La tertúlia està conduïda per Sergi Portela
Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

 

CARDOTERROR | Presentació i visionat documental
Pujolar: Los muertos aún recuerdan su nombre d’Eduardo Gión

Amb la presència del director i l’il·lustrador!

Aquest documental repassa la vida artística d’Albert Pujolar, dibuixant i il·lustrador de les portades que va editar des dels anys 50 als 70 l’Editorial Bruguera, Selecciones Ilustradas o Bardon Art. Els anomenats “bolsilibros” o novel·les pulp on Pujolar va mostrar el seu art a traves de famoses cobertes del gènere de terror, oest, ciència-ficció o romàntiques.

Aquest documental homenatja a un dels artistes més importants de l’època, plasmant els seus dibuixos en portades per a Vampirella de Warren als EUA i portades per tota Europa durant els anys 60 i 70.

ATENCIÓ: La Biblioteca obrirà les portes a les 20.50 h i les tancarà a les 21.10 h. ES PREGA PUNTUALITAT!

 

 

TRAÇ, Tertúlia de Còmic
El taxidermista y otras histerias macabras de Santipérez

Ed. Isla de Nabumbu. Dintre de la programació del Cardoterror. Amb la presència de l’artista!

EL TAXIDERMISTA Y OTRAS HISTERIAS MACABRAS és una recopilació de les historietes que Santipérez va realitzar en els anys 90 per a Toutain Editor, i que van ser publicades a la revista Creepy i Comix Internacional. Hem escanejat les historietes dels originals, retocat i tornat a retolar, a més de fer servir paper d’alta qualitat, per la qual cosa mai s’han vist impreses com fins avui. Però això no és tot! El llibre inclou historietes inèdites, esbossos, comentaris de l’autor, i una excelsa portada realitzada exclusivament per a aquesta edició. 84 pàgines en el format clàssic de les revistes d’horror però editades de luxe!

El talent de Santipérez és capaç d’il·luminar a morts que tornen des de la tomba, relacions de parella morboses, famílies disfuncionals amb assassinats pel mig, ninots vivents amb gelosia patològica… Tot això reflectit amb exquisida brillantor amb un estil clàssic i modern alhora, acadèmic i caricaturitzant, cruel i profundament romàntic… (milcomics.com)

La tertúlia està conduïda per Sergi Portela