ALTRES VEUS: VÈNCER LA DESINFORMACIÓ
Internet també menteix! 10 propostes familiars per a que infants i joves qüestionin tot el que veuen A càrrec de la Dra. Marta Narberhaus Martínez

Com podem evitar que els nostres fills consumeixin informació escombraria? Com podem contribuir a que sàpiguen discernir entre el que és veritat i el que és mentida als mitjans de comunicació? Educadors i famílies no podem fiscalitzar tot el que infants i joves consumeixen en pantalles, però si que podem fomentar hàbits que els ajudin a distingir entre allò que forma part de la batalla pel click dels mitjans i una informació certa, rigorosa i contrastada.

La meitat dels infants d’entre 10 i 11 anys de Barcelona tenen telèfon mòbil. El consum de mitjans i internet suposa una finestra al món de dimensions tan infinites com perilloses que pot desdibuixar la realitat en què vivim. Un simple telèfon mòbil obre la porta als nostres infants a informació rigorosa i verídica, però també a la falsa. Aquesta és una realitat que els educadors, els pares i les mares d’avui no hem conegut en la nostra infantesa i que es converteix en un repte educatiu mundial per als pròxims anys. La conferència Internet també menteix! 10 propostes familiars per a que infants i joves qüestionin tot el que veuen resumeix en deu punts què podem fer per acompanyar-los en l’adquisició i pràctica d’aquests hàbits relacionats amb el consum d’informació.

Inscripció

Qui és Marta Narberhaus? 

Marta Narberhaus és periodista i doctora en Comunicació per la UPF i fa més de 10 anys que investiga temes relacionats amb l’alfabetització mediàtica i informacional i la qualitat informativa dels mitjans de comunicació. Actualment és professora i investigadora de la UIC Barcelona i membre de la Plataforma per l’educació mediàtica del CAC.

 

Altres Veus, és el cicle de xerrades de la Xarxa de Biblioteques Municipals que promou els temes d’actualitat mitjançant conferències presencials i entrevistes virtuals amb experts de reconeguda trajectòria professional: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Enguany les Biblioteques del Vallès Oriental ens hem centrat en el tema de l’excés d’informació, les notícies falses o fake news. El programa a les Biblioteques del Vallès és: 

Cicle Vèncer la desinformació al Vallès Oriental 

  • Com contrastar: eines útils davant la desinformació per Nereida Carrillo (Dj. 16 de novembre a les 18.30h – Biblioteca Núria Albó de la Garriga)
  • Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix per Carlos Baraibar (Dj. 19 d’octubre de 2023 a les 18.30 – Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu)
  • De WhatsApp a la televisió: com confiar quan la informació ens esgota per Alba Tobella (Dl. 6 de novembre a les 19h – la Biblioteca Can Pedrals de Granollers)
  • Internet també menteix! 10 propostes familiars per a què infants i joves qüestionin tot el que veuen A càrrec de la Dra. Marta Narberhaus Martínez (Dt. 24 d’octubre de 2023 a les 18h  – Biblioteca Marc de Vilalba -Cardedeu-)