Agenda Activitats

 

TALLER DE CÒMIC PER A JOVES
amb José Miguel Álvarez

Taller de còmic per a joves a partir d’11 anys.

Amb

José Miguel Álvarez

 • Iniciació al dibuix
 • Creació de personatges
 • Moviment
 • Expressions
 • Materials
 • i molt més!
  • Sessions en divendres (de 17 a 18.30h):

  • 17 febrer
  • 17 març
  • 21 abril
  • 19 maig
  • 16 juny
  • Gratuït!

   Tenim material bàsic, però pots portar el material amb el qual estiguis acostumat a dibuixar.

   CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA – PLACES LIMITADES!

   Inscriviu-vos en aquest enllaç.

    

   PIXEL CLUB – FICCIÓ EN JOC
   Islands non places + Bonus extra! Geography I Softfriends

   Espais (im)possibles de creixement

   Allò comú El familiar esdevé màgic en aquest paisatge artístic interactiu aclamat per la crítica. Explora deu escenes inspirades en el dia a dia i deixa que les teves expectatives de la realitat es transformin.

   +BONUS EXTRA!

  • A Geography, un conjunt de muntanyes els contorns de les quals oscil·len a la distància, les seves ombres llueixen com a fallades i una banda sonora generativa única per a cada sessió de joc.
  • Softfriends és un joc d’aventures de textura i molt sensorial centrat en la reflexió de prop. Els jugadors recorren un paisatge suau unint deformacions a la seva superfície.
  • Si portes auriculars…el gaudiràs el doble!

    

   CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA – PLACES LIMITADES

    

    

   PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA
   Déjà lu, Helena de Maria Sanplà

   L’Editorial La Banya Edicions us convida a la presentació de la darrera novel·la publicada  Déjà lu, Helena.

   La presentació anirà a càrrec de Mercè Moreno (escriptora i membre del grup Pasta de Full) i de l’autora de la novel·la, Maria Sanplà.

   Sinopsi
   És la història de la Paula, que abandona el seu nom per dir-se Helena al mateix temps que perd la seva gran amiga, Violeta. Helena és totes les dones que un dia han estat ombra d’algú. Amb una prosa neta, i sense concessions al sentimentalisme, aboca al vertigen i a la impotència. El temps es torna trencadís i transparent; les paraules, escasses. Marguerite Duras és l’excusa per escriure un llibre nu, salvatge, sense ornaments. Un llibre que sembla escrit com qui respira, que busca respostes i que potser, com diu l’autora, l’única resposta és el simple fet d’escriure’l. Les obres ens remeten a un lloc comú: la vida, i la vida sovint és incòmoda i un dia apareix l’amor contra tot pronòstic com un “ja llegit” una línia gairebé transparent que separa l’amor del dolor.

   L’autora
   Déjà lu, Helena és la segona novel·la que publica l’escriptora Maria Sanplà, nascuda a Vilassar de Dalt, després de l’òpera prima El silenci de les cases. També ha publicat contes i articles i ha guanyat alguns premis. Amb Déjà lu, Helena continua l’expressió d’un món cruel i tendre. L’autora està a punt d’acabar una altra obra La fragilitat, mentrestant es prepara la publicació d’un recull de contes sobre el Maresme on també hi participa.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   Cloaked de Mike Richardson i Jordi Armengol

   Fa vint-i-cinc anys, un heroi emmascarat real va aparèixer del no res per declarar-li la guerra al crim. Els ciutadans d’Estats Units celebren les gestes de d’aquest heroi justicier vestit de negre… però llavors, va desaparèixer. Però quan el detectiu en hores baixes Jake Stevens rep l’encàrrec de trobar a aquest heroi que ja fa massa temps que va desaparèixer. Les seves investigacions posaran en perill la veritat que s’amaga darrera la màscara.

   En un gènere de superherois tan fosca com la nit, Cloaked amb guió de Mike Richardson, creador de La Máscara i Timecop, i dibuixada amb un realisme descarnat per Jordi Armengol. [Text extret de l’Editora Norma Comic]

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   ¡Vivan las vacas! de David Prudhomme i Pascal Rabaté

   Comencen les vacances d’estiu i els turistes arriben a una petita poble de mar. A la platja, una mare dubta de si fer topless o no. El pare prepara amb el seu fill les arts de pesca com autèntics exploradors. les criatures juguen a l’aigua. Un parell de jubilats parlen a la vora de l’aigua. Hi ha qui somia  una història romàntica amb la noia de la tovallola del costat. Altres modelen un fantàstic jardí zen a la sorra. Els gossos corren fent cercles… històries a la vora del mar, un univers que s’esdevé un dia de sol a la vora de la mar. Amb gran atenció pels detalls, els autors creen un mosaic de històries iròniques i tendres, reals com la vida mateixa. Un divertit retrat de la vida a la platja on no només ens atrevim a mostrar els nostres cossos, també la nostra natura més profunda. [Informació extreta de Barbara Fiore Editora]

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   Parecer es mentir de Dominique Globet

   Una autobiografia, una tragèdia, la història real de la vida en vinyetes. La vida, les parelles, l’amor, la família… simple i de tanta quotidianitat que sovint se’ns escapa de les mans. Els éssers humans, capaços de les més grans proeses, sovint ens perdem en nosaltres mateixos i no ens entenem. Petits problemes que es transformen en grans tragèdies es converteixen en el fil conductor d’una vida com la que ens explica la Dominique Goblet en aquesta novel·la gràfica: la història de la seva vida, la del seu pare i la de la seva filla.

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   Grip. Un viaje electrizante de Lale Westvind

   Després de patir un estrany accident, la protagonista de Grip no aconsegueix mantenir les seves mans quietes. De fet ha adquirit una espècie de poder, una capacitat extraordinària, precisa i infal·lible, que li permet manipular qualsevol cosa. Les seves mans fermes revelen noves maneres d’entendre l’entorn i conviden al lector a fondre’s en aquesta potència que circula silenciosa entre els seus dits.

   Grip és una història de superpoders. Un homenatge a totes les dones connectades amb la seva ment i el seu cos, preparades per a transformar el món amb les seves mans. Una obra que és punta de llança  de tota una generació de dones decidides a escriure una part fonamental de la història del novè art. [Informació extreta del web de l’Editorial Apa-Apa Còmics, l’editora]

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   L’accident de caça de David L. Carlson i Landis Blair

   Va ser un accident de caça, d’això en Charlie n’està segur. Així va ser com el seu pare, Matt Rizzo —un intel·lectual gentil que escriu poemes èpics en braille— havia perdut la visió. No és fins que en Charlie arriba a l’adolescència i ha d’afrontar les conseqüències dels seus petits delictes, que el jove descobreix la veritat. Matt Rizzo es va quedar cec per un tret d’escopeta a la cara, però va ser mentre participava en un robatori a mà armada. Cec i sense esperança, Matt inicià una nova i desolada vida a la presó de Statesville. Tanmateix, en aquest lloc desagradable, la vida i l’ànima de Matt van ser salvades per un dels assassins més odiats dels EUA: Nathan Leopold Junior, dels infames Leopold i Loeb. Una història real d’un pare, un fill i un viatge notable des de la desesperació cap a la il·lustració [Informació extreta de l’Editorial Finestres, editora del còmic]

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   Only yesterday de Hotaru Okamoto i Yuko Tone

   Taeko Okajima és la protagonista d’aquesta història original de Yuko Tone i Hotaru Okamoto: un manga publicat en dos volums amb el títol Only Yesterday de Dolmen Editorial, i portat a la gran pantalla per Isao Takahata, també director de l’exitosa La tumba de las luciérnagas, amb el nom de Recuerdos del ayer.

   El còmic narra, en primera persona i des del present anècdotes i vivències de Taeko a l’edat de deu anys. La narradora és la pròpia protagonista: una toquiota jove, alegre i responsable que treballa en unes oficines de la capital, incapaç d’oblidar les seves aventures quotidianes d’infantesa.

   Malgrat que el manga se centra exclusivament en la fase primerenca i despreocupada de Taeko i en cap moment no s’identifica ni textualment ni gràficament quina és la situació present de la narradora, en canvi el llargmetratge és protagonitzat per la Taeko adulta. Ella, en forma de flashback, i durant un període de vacances, fa memòria dels seus peculiars i divertits records de fa quinze anys. [Text extret del web www.culturista.cat]

   Tertúlia dinamitzada  per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TRAÇ, Tertúlia de Còmic
   Lluita de còmics: ¡Socorro! de Roberta Vázquez vs. Zona crítica de Simon Hanselman

   Socorro!  de Roberta Vázquez és un treball ambiciós i brillant editat per Apa Apa. Cent pàgines a tot color que relaten les antihistòries d’un personatges surrealistes: un pebrot, un gelat de galeta, un triangle de pizza d’entre altres per fer un retrat perfecte de la població actual, jove, però potser no tant, que han perdut el nord, ambiciosa però sense saber com canalitzar aquesta ambició i crea un àlbum de situacions quotidianes i delirants.

   Zona crítica de Simon Hanselman i editat per Fulgencio Pimentel, va ser escrit es ple confinament. L’autor decideix oferir una obra còmica, amb personatges impossibles: Megg, Mogg, Búho y Werewolf Jones, que els passeja per situacions polítiques, mentals i sexuals per donar-li al relat una forma  de vodevil desenfrenat entre la comèdia, l’horror, estudis de gènere i “culebrot” sentimental.

   La tertúlia està conduïda per Sergi Portela
   Com obtenir el còmic? A la Biblioteca disposeu d’un exemplar que us podeu endur en préstec.

    

   TALLER D’ESCRIPTURA
   El microrelat amb Alba Dalmau Viure

   Com a lectors, el microrelat ens proposa reptes, ja que no és altra cosa que un petit laboratori per experimentar amb el llenguatge i les seves múltiples interpretacions. En aquest taller de 10 hores veurem com evoluciona la història del microrelat (des dels aforismes, gregueries, haikus i els formats narratius breus que s’han generat a partir de les noves tecnologies), estudiarem les seves característiques, analitzarem exemples paradigmàtics i experimentarem amb la tècnica.

   Què farem en el taller:
   Coneixerem els orígens del microrelat. Aprendrem a narrar de manera sintètica però autònoma. Coneixerem referents variats en l’àmbit del microrelat. Treballarem a partir de la transtextualitat. Desenvoluparem la creativitat a partir de la destil·lació lingüística I, sobretot, ens posarem a prova amb petits exercicis breus.
   Calendari: dc. 18, dv. 20, dc. 25 de gener i dc. 1 i dv. 3 de febrer de 18 a 20h
   Imparteix el curs: Alba Dalmau
   Preu: 40€
   Inscripcions a la Biblioteca Marc de Vilalba

    

   TALLER VEU MATRIU
   A càrrec de Carme Cama Mingot

   Taller per a dones. Connecta amb la força de la veu, la sensualitat i la feminitat. Veu, moviment i cant des del cor

   Inscripcions: bibliotecabarripoblesec@gmail.com

   Taller gratuït

    

   PIXEL CLUB – FICCIÓ DIGITAL
   Mutazione d’Akupara Games

   Una telenovel·la mutant en què les xafarderies d’un petit poble conviuen amb el sobrenatural… Mutazione és un joc en què els interessants drames personals són tan importants com les arriscades aventures de la història. Explora la comunitat a mesura que Kai, de 15 anys, recorre l’estranya i misteriosa Mutazione per cuidar el seu avi malalt, Nonno. Fes noves amistats; cultiva jardins musicals; participa en barbacoes, nits de bandes i viatges per alta mar; i embarca’t en un viatge espiritual per salvar tothom de la misteriosa foscor que us aguaita.

   Fa més de 100 anys, el meteorit Drac Lunar va caure sobre una localitat turística tropical. La majoria dels seus habitants van morir, mentre que els supervivents van començar a desenvolupar estranyes mutacions… Les missions de rescat aviat es van cancel·lar i aquells que van quedar a l’entorn mutant van fundar la petita i aïllada comunitat de Mutazione.

   Ja a l’època actual, jugaràs com la Kai, una nena de 15 anys, i viatjaràs fins a Mutazione per cuidar el teu avi malalt. Però les coses no són tan senzilles com semblen… En Nonno té altres plans per a Kai; els secrets i les traïcions s’amaguen sota la superfície cordial de la comunitat; i una esgarrifosa figura amb forma d’ocell no deixa d’aparèixer als somnis de Kai. Han sobreviscut a l’impacte apocalíptic d’un meteorit, però… podran sobreviure als drames de la seva petita ciutat?

   Un joc pel qual necessitaràs jugar lentament durant uns dies. Per això et donem l’oportunitat de venir a jugar durant les vacances de Nadal

   Podeu veure un trailer seguint aquest enllaç

   Si portes auriculars…el gaudiràs el doble!

    

    

    

   XERRADA
   Nutrició i càncer

    

   TERTÚLIA LITERÀRIA
   Gent normal de Sally Rooney

   Sinopsi:
   En Connell i la Marianne han crescut al mateix poble de l’interior d’Irlanda, però en realitat provenen de dos mons molt diferents. La Marianne és una noia orgullosa, inadaptada i solitària. En Connell és un dels nois més populars de l’institut. També és el fill de la dona de fer feines de la mansió on viu la Marianne. Quan, tot i les diferències socials, sorgeix entre ells una connexió especial, provaran de mantenir-la oculta.
   Gent normal és una història delicada sobre com una persona pot transformar la vida d’una altra. És també una novel·la contundent sobre la incomunicació, sobre com ens sentim, sobre com necessitem els altres per ser qui som i, sobretot, quines relacions de poder i domini s’estableixen dins les relacions amoroses. És irònica i seductora, perspicaç i atrevida.

   L’autora, Sally Rooney (County Mayo, Irlanda, 1991) va estudiar anglès al Trinity College de Dublín i té un màster de literatura nord-americana. A la universitat, Rooney va arribar a ser la guanyadora de les lligues de debat i oratòria d’àmbit europeu. Els seus textos s’han publicat a GrantaThe New YorkerThe Dublin ReviewWinter Pages i The Stinging Fly, revista a la qual es va incorporar com a editora el 2017. Rooney va ser escollida l’any 2017 per The Observer (The Guardian) com un dels talents més prometedors del moment. Gent normal, la seva segona novel·la, va ser el llibre més elogiat de l’any per la crítica del Regne Unit segons The Bookseller, i el 2018 va obtenir el premi a millor novel·la irlandesa del 2018 i el Costa Book Award 2018.

   Dinamitza: Raimon Portell
   Com participar a la tertúlia?
   Si no disposeu del llibre, a la biblioteca us en podem proporcionar un exemplar.

    

   TERTÚLIA LITERÀRIA
   Orlando de Virginia Woolf

   Sinopsi:
   El protagonista d’aquesta història no només viu amb intensitat una dilatada època que va des de l’època elisabetiana fins als nostres dies, sinó que es converteix, a la meitat de la novel·la, en la protagonista. L’agilitat amb què l’autora sap trenar aquest joc d’enginy és una mostra excel·lent d’un sentit de l’humor que poques vegades associem a la personalitat de Virginia Woolf, però que aquí es manifesta en tota la seva felicitat.

   L’autora, Virginia Woolf (1882-1941) és, tant per les seves novel·les com pels seus assaigs i dietaris, una de les figures cabdals de la literatura europea del segle XX. Des de la seva primera novel·la, The Voyage Out (1915) fins al seu suïcidi, el març del 1941, va treballar de manera infatigable per trobar una nova manera de narrar, profunda i innovadora. Entre les seves obres destaquen Mrs Dalloway (1925), Al far (1927), Les ones (1931 ) i Els anys (1937). La seva obra, d’una riquesa extraordinària, es completa amb un corpus crític de primera línia, dietaris, narracions i peces teatrals.

   Dinamitza: Raimon Portell
   Com participar a la tertúlia?
   Si no disposeu del llibre, a la biblioteca us en podem proporcionar un exemplar.

    

   TERTÚLIA LITERÀRIA
   Bona sort de Nickolas Butler

   Sinopsi:
   El dia a dia del Cole, el Bart i el Teddy, amics de la infantesa i propietaris de la constructora True Triangle a Wyoming, fa un gir inesperat quan reben la proposta d’una advocada rica i enigmàtica que els demana acabar contra rellotge la construcció d’una casa a la muntanya. Si ho aconsegueixen, rebran una recompensa astronòmica amb què guanyaran més diners dels que mai hagin pogut imaginar. Tot i la perspectiva d’un hivern dur i gèlid, els protagonistes estaran disposats a fer qualsevol cosa per obtenir l’èxit, posant en perill, fins i tot, l’amistat i la família. Però, què s’amaga al darrere d’aquest encàrrec misteriós? Quins motius té la dona per exigir aquest termini gairebé impossible?

   L’autor, Nickolas Butler (Allentown, Pennsilvània, 1979) es va criar a Eau Claire, Wisconsin, i va estudiar a la Universitat de Wisconsin-Madison i al Taller d’Escriptors d’Iowa. Els seus textos han aparegut en diverses publicacions com The New York Times ReviewNarrative MagazinePloughshares i The Progressive. La seva primera novel·la, Shotgun lovesongs (2014), li va valdre un èxit notable de crítica i públic i la productora Fox Searchlight va adquirir-ne els drets per dur-la al cinema. També és autor de les novel·les Al cor dels homes (Empúries, 2017; nominada al Premi Médicis Estranger) i Little faith (2019), així com del recull de contes Beneath the bonfire (2015). Bona sort és la segona novel·la de Nickolas Butler que es publica en català.

   Dinamitza: Raimon Portell
   Com participar a la tertúlia?
   Si no disposeu del llibre, a la biblioteca us en podem proporcionar un exemplar.

    

   TERTÚLIA LITERÀRIA AMB L’AUTOR
   Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís

   Sinopsi:
   “Una vegada hi havia un home que menyspreava la seva filla.” Amb començament de rondalla apareix l’heroïna d’aquesta història, anomenada Junil. Encola papirs a la llibreria del pare i aprèn a llegir a l’ombra del seu menyspreu. Però mort el pare, morta la ràbia —i és la filla qui ha concebut l’arma del crim.
   Fuig a peu amb tres esclaus. El temps és el principi de l’era cristiana; el lloc, una marca de l’Imperi romà. Travessen la frontera i aprenen a anar a palpes pel món, on els déus i les llengües varien. Què diuen els estranys amb qui topen? Què volen? A mesura que avancen, l’afany de caminar eclipsa la por i s’encomana a d’altres fugitius.

   Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963), és autor de 8 novel·les: Els ulls de sorra (1993), que narra un episodi de la Guerra d’Algèria. El dia de l’ós (2005), Aiguafang (2009), Cròniques d’un déu coix (2014), El navegant (2016) i Jo soc aquell que va matar Franco (2018), Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (2002), Els invisibles (2020).

   La seva llista de novel·les traduïdes no és tan llarga :  L’arrencacors de Boris Vian i El llibre dels finals de Joan Bodon, dos autors que vindrien a ser els seus dos pols: per la imaginació al poder, l’un; per la consciència dels desposseïts, l’altre.

   Amb el volum Salives, el públic ha descobert que Joan-Lluís Lluís cultivava la poesia en secret. Encara que molts no ho sàpiguen, també és l’autor d’unes quantes cançons.

   Dinamitza: Raimon Portell
   Com participar a la tertúlia?
   Si no disposeu del llibre, a la biblioteca us en podem proporcionar un exemplar.

    

   FILMOSOFIA
   El hombre que nunca estuvo allí (2001) dels directors Joel Coen&Ethan Coen

   Sinopsi: estiu de 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton), un introvertit barber d’un petit poble del nord de Califòrnia, se sent molt insatisfet amb la seva vida rutinària de cada dia. Les infidelitats de la seva esposa (Frances McDormand) li donen l’oportunitat de fer un xantatge que podria ajudar-lo a canviar la seva apàtica exitència

   Cinefòrum dinamitzat per Joan Méndez
   On veure la pel•lícula? A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars en format DVD per deixar-vos-els en préstec.

   Per a més informació poseu-vos en contacte amb la Biblioteca de Cardedeu: b.cardedeu.mv@diba.cat i 938 71 14 17

    

    

   FILMOSOFIA
   Exit through the gift shop (2010) de l’artista Banksy

   Sinopsi: Thierry Guetta és un francès que viu a Los Ángeles. La seva obsessió és gravar-ho tot amb la seva càmera de vídeo. Poc a poc va entrant en el món de l’art urbà i acaba coneixent en Bansky, l’artista urbà més famòs del món. En els títols de crèdits oficials no hi apareix cap director o guinista, només apareix: “Un film de Banksy”.

   Cinefòrum dinamitzat per Joan Méndez
   On veure la pel•lícula? A la Biblioteca de Cardedeu disposarem d’exemplars en format DVD per deixar-vos-els en préstec.

   Per a més informació poseu-vos en contacte amb la Biblioteca de Cardedeu: b.cardedeu.mv@diba.cat i 938 71 14 17