ALTRES VEUS: VÈNCER LA DESINFORMACIÓ
Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix per Carlos Baraibar

En aquesta conferència explorarem de quina manera la creixent difusió de notícies falses i desinformació afecta a l’ecosistema català de mitjans de comunicació i xarxes socials. Ens preguntarem com el nostre consum pot incidir en aquesta difusió i explicarem com el Fets o fakes de Catalunya Ràdio mira de posar el seu granet de sorra amb fact-checking públic i independent.

Qui és Carlos Baraibar?

Carlos Baraibar Padró. Periodista des del 2006. Ha treballat a Catalunya Ràdio des que va obtenir la titulació. Des d’aleshores ha estat redactor dels departament d’Informatius (sobretot), esports i programes. El 2009 esdevé coordinador del Matí de Catalunya Ràdio. Després de fer aquesta feina durant tres anys, passa dos anys a esports i després torna a Informatius, per sotsdirigir l’informatiu diari Catalunya Migdia. En aquesta etapa és quan crea el Fets o fakes, el departament de verificació i fact-checking de Catalunya Ràdio. A partir d’aleshores, compagina les seves feines amb la coordinació i redacció de verificacions i investigacions.

Des de 2021 és el subdirector de La Tarda de Catalunya Ràdio on actualment el Fets o fakes té presència en antena. Independentment de l’antena de Catalunya Ràdio, el Fets o fakes ha crescut fins a convertir-se en un portal independent dins de l’entorn de la CCMA.

Inscripció

_____________________

Altres Veus, és el cicle de xerrades de la Xarxa de Biblioteques Municipals que promou els temes d’actualitat mitjançant conferències presencials i entrevistes virtuals amb experts de reconeguda trajectòria professional: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Enguany les Biblioteques del Vallès Oriental ens hem centrat en el tema de l’excés d’informació, les notícies falses o fake news. El programa a les Biblioteques del Vallès és: 

Cicle Vèncer la desinformació al Vallès Oriental 

    • Com contrastar: eines útils davant la desinformació per Nereida Carrillo (Dj. 16 de novembre a les 18.30h – Biblioteca Núria Albó de la Garriga)
    • Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix per Carlos Baraibar (Dj. 19 d’octubre de 2023 a les 18.30 – Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu)
    • De WhatsApp a la televisió: com confiar quan la informació ens esgota per Alba Tobella (Dl. 6 de novembre a les 19h – la Biblioteca Can Pedrals de Granollers)
    • Internet també menteix! 10 propostes familiars per a què infants i joves qüestionin tot el que veuen A càrrec de la Dra. Marta Narberhaus Martínez (Dt. 24 d’octubre de 2023 a les 18h  – Biblioteca Marc de Vilalba -Cardedeu-)