ODS, Agenda 2030

Objectius de desenvolupament sostenible

Al setembre de 2015, i amb l’acord històric de 193 països, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), com a instrument global amb un ampli abast i una importància sense precedents.

Com a compromís mundial, busca que tots els estats es proposin fermament posar fi a la pobresa i la fam, a combatre les desigualtats, protegir els drets humans, especialment de les persones més excloses i de major vulnerabilitat, promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes, construir societats pacífiques, justes i inclusives i garantir una protecció resilient del planeta i dels seus recursos naturals.

Els ODS són disset objectius de caràcter ambiental, social i econòmic que guien la implementació de l’Agenda 2030. Tots els objectius estan molt relacionats: per avançar en un cal avançar també en d’altres. Volen ser unes fites concises, fàcils de comunicar, orientades a l’acció i aplicables a tots els països.
 

Energia neta i assequible

El setè dels objectius de l’Agenda 2030 aborda aspectes relacionats amb “garantir l’accés universal a serveis d’energia nets, assequibles, fiables i moderns”. Darrerament, s’ha produït un increment de l’autoconsum elèctric, que es va duplicar durant l’any 2022 gràcies a les diverses bonificacions i subvencions per a promoure la instal·lació de plaques solars com a font d’energia verda…

Esport i sostenibilitat

Estudi sobre la pràctica sostenible de l’esport en el medi natural: reptes, projectes, medi ambient i noves tecnologies en educació física, planificació estratègica de l’esport cap a la sostenibilitat.

Ciutats col·laboratives o Sharing Cities

Si voleu aprofundir en aquest ideari, us proposem la lectura d’alguns llibres i autors que basen la seva argumentació en la necessitat de trobar totes les formes possibles de la cooperació social per esdevenir autosuficients col·lectivament.

Hilari(um): l’Art Natura o Land Art

La Biblioteca s’ha adherit a l’Hilari(um) preparant una selecció bibliogràfica amb llibres nostres i d’altres biblioteques que us poden mostrar diferents autors, instal·lacions i formes d’entendre el concepte del Land Art i les instal·lacions efímeres.

Boscos i salut

Us proposem la lectura d’un seguit de llibres que us proporcionaran una mirada oberta i les eines per descobrir els secrets i l’ànima que els boscos amaguen.

Agricultura i alimentació sostenible, sobirania alimentària

A la biblioteca podeu trobar força llibres que parlen de la necessitat de caminar cap a un canvi en l’organització de l’alimentació, per a una agricultura regenerativa, ecològica i de proximitat; i per prendre consciència de la necessitat de canviar les formes de producció.

Economia circular

Sota el concepte “Economia Circular” s’explica un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents tantes vegades com sigui possible i així allargar el cicle de vida dels productes i els materials…

Reduir l’ús del plàstic

Si com a consumidors voleu avançar en solucions domèstiques per no consumir tan plàstic a les vostres llars, us proposem la lectura de qualsevol d’aquests llibres que donen idees i propostes per assolir el nostre objectiu…

Renda Bàsica Universal

Darrerament ha reaparegut amb timidesa en els debats polítics un concepte antic: La Renda Bàsica Universal. Seria la fi de la pobresa? És una utopia impossible? Des de la Biblioteca us volem facilitar a crear-vos un estat d’opinió…